Iz La Lige grme: Ono što radi PL je doping i varanje

Premier League 1. feb 202318:321 komentar
Gualter Fatia/Getty Images

Nakon enormnog trošenja novca velikog broja klubova Premijer lige u januarskom prelaznom roku oglasili su se čelnici La Lige koji su ponašanje engleskih klubova nazvali "dopingom" i "varanjem".

Premijerligaši su u januaru na pojačanja potrošli 815 miliona funti. Tome je najviše doprinelo poslovanje Čelsija koji je uz neverovatne sume novca potpisao i veoma čudne ugovore – na po osam ili devet sezona što do sada nikada u Evropi nije bila praksa. Sam Čelsi je potrošio više od Bundeslige, La Lige, Lige 1 i Serije A.

Predsednik La Lige Havijer Tebas objavio je na svom Tviteru video u kome generalni direktor Havijer Gomez zahteva od UEFA da bude striktnija i konkretnija u praćenju poslovanja klubova iz Engleske.

Povezano

„Jasno je da finansijska kontrola u Španiji dovodi do toga da klubovi La Lige dovode manji broj igrača nego klubovi Premijer lige. Hajde da obajsnimo šta stoji iza toga. Realnost je da mi u La Ligi želimo da klubovi troše samo onoliko koliko mogu da priušte i koliko mogu da zarade, dakle samo ono što su njihovi prihodi. Takođe je istina da vlasnici akcija u klubovima mogu da pomognu tako što će uložiti novac koji će biti potrošen na pojačanja, ali i to u odreženim iznosima.

Šta je suština? Vlasnici klubova u Premijer ligi dopinguju klubove. Unose novac koji klub nije zaradio i ne može da zaradi i to stavlja klubove u rizičnu poziciju. Mi smatramo da je to varanje jer uvlači u ceo proces i ostale lige.

Zahtevamo od UEFA da uvede novu finansijsku regulativu koja će onemogućiti vlasnicima da upumpavaju novac u klubove preko tačno određene granice. Nije važno o kojoj ligi ili o kom klubu pričamo, morali bi da budu kažnjeni svi koji se ne pridržavaju pravila“, navodi Gomez.

Komentari

Vaš komentar