FINA: Srbija ipak ne brani titulu u Svetskoj ligi

Vaterpolo 11. dec 202023:51 > 12. dec 2020 10:14 2 komentara
vaterpolo lopta
Shutterstock, Inc

Čelnici Svetske federacije (FINA) u oktobru su doneli odluku da se takmičenje nastavi u januaru, kao i da se poništi jedini četvrtfinalni meč između Srbije i Španije, koji je 10. marta u Beogradu dobila Španija sa 13:11.

U međuvremenu, stiglo je novo saopštenje FINA u kome se navodi da će evropske kvalifikacije za finalni turnir Svetske lige biti organizovane u Debrecinu od 8. do 10. januara, da će učestvovati osam ekipa, ali da je meč između Španije i Srbije validan, te da je “crvena furija” u polufinalu bez obzira na epilog meča koji je na programu 8. januara.

Podsećanja radi, prvobitna ideja je bila da se formiraju dve grupe sa po četiri ekipe, da dve najbolje plasirane stignu do polufinala, a tri najbolje do finalnog turnira u Gruziji, ali…

Ali, turnir će se održati u Debrecenu od 8. do 10. januara, a pvog dana će biti odigrani četvrtfinalni dueli između Grčke i Francuske, Italije i Mađarske, odnosno Hrvatske i Crne Gore.

Reprezentacija Srbije igraće sa Španijom za prestiž, ali će biti aktuelan rezultat postignut u martu. Vaterpolisti Srbije igraće kasnije za plasman od petog do osmog mesta.

U polufinalu će igrati Hrvatska/Crna Gora – Italija/Mađarska, odnosno Španija – Grčka/Francuska. Tri selekcije će izboriti plasman na finalni turnir, a tron je upražnjen.

Ova odluka FINA je blago rečeno čudna, ali neće mnogo pogoditi vaterpoliste Srbije koji su osvajanjem zlatne medalje u prethodnom izdanju Svetske lige, obezbedili mesto na Olimpijskim igrama u Japanu.