Bajern jedini od šampiona u plusu u prošloj sezoni

Bundesliga 12. jan 20221:30 0 komentara
Bajern Minhen
Matthias Schrader - Pool/Getty Images

Fudbalski klub Bajern jedini je od šampiona osam najjačih evropskih liga ostvario profit u sezoni 2020/21, na koju je i te kako uticala pandemija koronavirusa, otkriva istraživanje računovodstvene ogranizacije KPMG.

Povezano

U okviru tog istraživanja obavljenja je analiza finansija šampiona Engleske, Španije, Nemačke, Italije, Francuske, Holandije, Turske i Portugala. Ono pokazuje da je minhenski klub, pošto je odbijen porez, ostvario profit od 1,8 miliona evra.

Od osam šampiona Mančester Siti je zaradio najviše – 664 miliona evra, u konkurenciji Bajerna, Atletika, Ajaksa, Sportinga, Lila, Intera i Bešiktaša. ’Građani’ su takođe jedini klub od pomenutih osam koji je povećao prihode prošle sezone, što je posledica plasmana u finale Lige šampiona, kao i većeg udela u raspodeli novca od televizijskih prava. Siti je zaradio 96 miliona više nego u sezoni 2019/20, ali i više nego godinu dana ranije, poslednjoj sezoni pre pandemije koronavirusa. Međutim, iako je Siti povećao prigode, isto tako je i potrošio 294 miliona evra na transfere.

S druge strane, Inter je zabeležio gubitke od 245,6 miliona evra tokom prošle sezone, što je neslavan rekord za jedan italijanski klub. Atletiko je sezonu završio u minusu od 111,7 miliona evra, što je za skoro 98,5 odsto veći gubitak nego godinu dana ranije.

Šampion Engleske po istom istraživanju ima najvredniji tim, koji se procenjuje na 1,237 milijarde evra. Pored Sitija, jedini timovi čija vrednost premašuje milijardu su Mančester Junajted i Čelsi.