Legende Bundeslige: Najbolji selektor svih vremena

Bundesliga 3. mar 202410:00 1 komentar
Guliver - Selektor Helmut Šen sa zlatnim globusom 1974.

Možda nije bio Legenda Bundeslige u pravom smislu te reči, jer nije nikad radio kao trener u elitnoj nemačkoj ligi, ali je Helmut Šen svakako jedna od najznačajnijih ličnosti u istoriji nemačkog fudbala. Učitelj i psiholog.

Legende Bundeslige

Imali su Nemci kroz istoriju mnoge velike fudbalske trenere, ali kad je reč o najuspešnijem selektoru, onda nema dileme. Ne samo među Nemcima. Helmut Šen spada u najbolje i svakako najuspešnije fudbalske selektore svih vremena.

Neobično visok za fudbalera (1,89 metara) nekad je i sam bio odličan igrač i reprezentativac Nemačke, ali je kao trener prevazišao dostignuća iz igračkih dana. Dugo je bio jedini fudbalski selektor, koji je objedinio titule evropskog i svetskog šampiona, sve do 2012. godine kad je isti podvig ponovio Španac Visente del Boske.

Nemački mediji opisivali su ga kao „osetljivog Saksonca i neshvaćenog intelektualca, koji je čitao sofisticiranu literaturu i slušao klasičnu muziku.“ Nije se uklapao ni u jedan fudbalski kliše, smatrali su ga komplikovanijim nego što bi to trebalo da bude jedan fudbalski trener.

Rođen je 15. septembra 1915. godine u Drezdenu u vreme Nemačkog carstva, odnosno Dejčes rajha (Deutsches Reich). Bio je treće dete trgovca umetnina Antona Šena, ali su sestra i brat bili mnogo stariji, dvanaest i osam godina i niko u porodici nije delio njegovu strast prema sportu.

Helmut Šen je još kao tinejdžer počeo da igra za prvi tim Drezdener Sport Kluba u čijem je dresu po dva puta osvajao nemačko prvenstvo i kup. Četiri godine je nosio i dres reprezentacije i postigao više golova nego što je odigrao utakmica za nacionalni tim. Na 16 mečeva 17 puta je bio strelac, uključujući het-trik u pobedi od 5:1 protiv Jugoslavije u Zagrebu, 15. oktobra 1939. godine.

selektor Helmut Šen Bundestrainer Helmut Schön BR Deutschland
Guliver – Helmut Šen

Reprezentacija Jugoslavije će ga pratiti i kroz selektorsku karijeru. Postigao je neke velike pobede, ali i doživeo jedno veliko razočaranje. Jedini put kada nije uspeo da odvede Zapadnu Nemačku na veliko takmičenje dogodilo se 1968. u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo kada su uspešniji bili jugoslovenski fudbaleri. Izabranici Helmuta Šena tada su završili kao drugi u grupi zahvaljujući porazu 0:1 na stadionu Crvene zvezde golom Joške Skoblara, ali i šokantnom remiju 0:0 protiv Albanije u Tirani.

Kasnije se Jugoslovenima osvetio na Svetskom prvenstvu 1974. i posebno na Evropskom šampionatu dve godine kasnije u Beogradu. Tada su Plavi vodili na poluvremenu sa 2:0 golovima Dragana Džajića i Danila Popivode, da bi na kraju izabranici Helmuta Šena napravili veliki preoket i posle produžetaka slavili sa 4:2 uz het-trik Ditera Milera.

Bilo je to u polufinalu, da bi Bekenbauer i saigrači u finalnoj borbi za titulu neočekivano izgubili od Čehoslovaka posle izvođenja penala i propustili priliku da odbrane trofej osvojen četiri godine ranije u Briselu.

Guliver - Selektor Helmut Šen i Franc Bekenbauer BR Deutschland Jugoslawien in München Franz Beckenbauer li und Bundestrainer Helmut Schön bei
Guliver – Selektor Helmut Šen i Franc Bekenbauer

Šen je nacionalni tim svoje zemlje vodio na čak šest velikih takmičenja, na dva Evropska i četiri Svetska prvenstva. Pod njegovim vođstvom Zapadna Nemačka je najpre bila vicešampion Sveta 1966. u Engleskoj, u čuvenom finalu na londonskom Vembliju gde su domaćini pobedili posle kontroverznog gola Džefa Harsta u produžecima.

Četiri godine kasnije Šenova selekcija bila je treća na Mundijalu u Meksiku, da bi 1972. u Belgiji postala prvak Evrope pobedivši u finalu Sovjetski Savez sa 3:0 uz dva pogotka Gerda Milera. Vrhunac je predstavljala titula prvaka sveta osvojena 1974. u Minhenu nakon preokreta protiv tada moćne Holandije predvođene Johanom Krojfom. Ponovo je čovek odluke, strelac gola za 2:1, bio Gerd Miler.

Selektor Helmut Šen sa zlatnim globusom 1974. Helmut Schön;Franz Beckenbauer Fussball WM 1974
Guliver – Selektor Helmut Šen sa zlatnim globusom 1974.

Posebno treba istaći da Helmut Šen drži dva rekorda na Svetskim prvenstvima – kao selektor sa najviše mečeva – 25 i najviše pobeda – 16. Takođe, zajedno sa Englezom Volterom Vinterbotomom deli rekord kao selektor iste reprezentacije na četiri uzastopna Mundijala.

Samo je poraz od Austrije 2:3 u Kordobi na Svetskom prvenstvu u Argentini 1978. godine, malo pokvario njegov jedinstveni rekord. Kao nacionalni trener, Šen je pokazao veliku veštinu, posebno u oblasti psihologije. Na tom polju smatra se jednim od najvećih trenera svih vremena.

Guliver - Helmut Šen Bundestrainer Helmut Schön BR Deutschland
Guliver – Helmut Šen

Nije zanemarljiv ni podatak da su tokom Šenovog mandata kao selektora, Nemci prvi put u istoriji pobedili Engleze i Brazilce! I to istog meseca iste godine, 1968. Engleze 1. junu u Hanoveru sa 1:0, Brazilce 16. juna u Štutgartu sa 2:1. Istina, reč je o prijateljskim mečevima.

Tokom 14-godišnjeg mandata, nacionalni tim je vodio na tačno 139 utakmica i za to vreme ostvario 87 pobeda i 30 remija, uz samo 22 poraza. Zbog doprinosa u svetu fudbala kao trener, imao je čast da 1984. godine bude izabran za jednog od inauguracionih dobitnika Ordena za zasluge FIFA.

Preminuo je u Vizbadenu 23. februara 1996. od Alchajmerove bolesti. Imao je tada 80 godina.

Franc Bekenbauer, Uve Zeler i Helmut Šen Football World Cup 1966 v l Franz Beckenbauer Uwe Seeler and team manager Helmut Beautiful 06 1966 date estimated  HM Fussball Weltmeisterschaft 1966 v l Franz Beckenbauer Uwe Seeler und Trainer Helmut Schön 06 1966
Guliver – SP 1966: Franc Bekenbauer, Uve Zeler i Helmut Šen
Guliver - Milovan Ćirić i Helmut Šen BR Deutschland Jugoslawien in München Bundestrainer Helmut Schön re BRD begrüßt den jugoslawi
Guliver – Milovan Ćirić i Helmut Šen
Memorijalni park u Vizbadenu u čast Helmuta Šena Helmut Schön Denkmal mit Gedenktafel am Helmut Schön Sportpark in Wiesbaden fotografiert am 13.4.21 in Wiesbaden. Helmut
Memorijalni park u Vizbadenu u čast Helmuta Šena
Selektor Helmut Šen i Franc Bekenbauer Bundestrainer Helmut Schön und Franz Beckenbauer (beide BR Deutschland) Bundestrainer Helmut Schön und Franz Beckenbauer beide BR Deutschland
Guliver – Selektor Helmut Šen i Franc Bekenbauer
Selektor Helmut Šen i Ervin Kostede, levo je Ginter Necer Sven Simon Bundestrainer Helmut Schön (Mitte) im Gespräch mit Erwin Kostedde (re.), daneben Günter Netzer (alle BR Deutschland)
Foto Sven Simon via Guliver – Selektor Helmut Šen i Ervin Kostede, levo je Ginter Necer
Latek, Šen, Brajtner, Hrubeš, Paul Breitners Abschiedsspiel, v.li.: Miljan Miljanic (Jugoslawien), Trainer Udo Lattek (Bayern), Helmut Schön, Bundestrainer Jupp Derwall (beide BR Deutschland), Branko Zebec (Eintracht Frankfurt), Horst Hrubesch und Sepp Maier (beide BRD); Vdia, quer Paul Breitners Abschiedsspiel 1983, FC Bayern München München Fußball Herren Mannschaft Deutschland Gruppenbild Randmotiv Personen Image number 04913622 date 31 05 1983 Copyright imago WEREK Bank at Paul Breitners Farewell Game v left Miljan Miljanic Yugoslavia team manager Udo Lattek Bavaria Helmut Beautiful German coach Jupp Derwall both BR Germany Branko Zebec Eintracht Frankfurt Horst Hrubesch and Sepp Maier both Germany Vdia horizontal Paul Breitners Farewell Game 1983 FC Bavaria Munich Munich Football men Team Germany Group photo Rand motive Human Beings
imago/WEREK via Guliver (Miljanić, Latek, Šen, Derval, Zebec, Hrubeš, Majer…)
Guliver - Karl Hajnc Rumenige i Helmut Šen Karl Heinz Rummenigge und Bundestrainer Helmut Schön beide BR Deutschland im Gespräch
Guliver – Karl Hajnc Rumenige i Helmut Šen
Trainingslager BR Deutschland vor der WM 1974 in Malente, Wolfgang Overath und Bundestrainer Helmut Schön Helmut Šen Volfgang Overat
Guliverimage
Blagoje Vidinic left Morocco and Helmut Germany
guliverimage (SP 1970: Blagoje Vidinić selektor Maroka i Helmut Šen selektor SR Nemačke)

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare