Čeferin: Rok je 3. avgust, a možda i ne odigramo

Foto: FSS

Svakog dana informacije o tome kada će koje takmičenje biti natsavljeno ili do kada mora da bude završeno kao da se samo restartuju. Novi termin za završetak sezone u Ligi šampiona i Ligi Evrope je 3. avgust.

Predsednik Evropske fudbalske unije Aleksadnar Čeferin objasnio je da se svakodnevno istražuju mogućnosti i potencijalna rešenja jer je fudbal, kao i ceo svet, na nepoznatom terenu. On je naveo da bi u UEFA svi voleli kada bi dva takmičenja pod njihovim okriljem bila nastavljena u julu, ali da je svakako postoji krajnji rok do kada moraju da budu završena:

„3. avgust je svakako krajnji rok za završetak za oba turnira. U nepoznatoj smo situaciji i moramo da budemo fleksibilni – možda ćemo morati da igramo istim danima, čak i u istim terminima kao nacionalne lige. Imamo nekoliko različitih scenarija za nastavak Lige šampiona i Lige Evrope u maju, junu ili julu, a postoji i opcija da preostali mečevi neće uopšte biti odigrani. To će mnogo zavisiti od vlada pojedinih zemalja i toga da li će one dozvoliti da se fudbal igra. Ako kažu ne, mi tu ništa ne možemo. U septembru i oktobru će već biti kasno“, rekao eje Čeferin za ZDF.

UEFA takođe ne beži ni od opcije u kojoj će biti potrebno promeniti sistem takmičenja.

„Možemo da igramo koristeći postojeći sistem, a možemo da igramo i samo po jednu utakmicu umesto dve i tada bi žreb određivao ko će biti domaćin, ili možda možemo da igramo i na neutralnom terenu. Možda se desi da igramo fajnal ejt ili fajnal for sistem. Najverovatnije će se sve igrati bez publike, ali uz TV prenose“, rekao je Čeferin i nagllasio da je zdravlje igrača svakako prioritet:

„Bilo bi pogrešno da ugrozimo zdravlje igrača, navijača, trenera, sudija. Sport nam je potreban, on ljudima daje snagu i energiju i jasno je da navijači postaju nervozni. Fudabl je ozbiljan biznis, ali su u ovom momentu prave superzvezde lekari, medicinske sestre i ostali zdravstveni radnici“.