Dekijev treći pokušaj: „Liga šampiona, dakle postojim“

Dejan Stanković
Jonathan Moscrop Sportimage/via Guliver

Finalna stanica na vidiku, zastava Lige šampiona pred očima... Spektakl Marakane u mislima, poslednjem činu borbe za najjače i najprestižnije svetsko klupsko takmičenje. Zvezda i Makabi Haifa, u utakmici bez popravnog, na kraju kvalifikacione staze, ispred znaka moći i klupske istine. U devizi „Liga šampiona, dakle postojim“.

Šampion Srbije, leta 2022 izrastao u tim „osuđen“ da meri sopstvenu moć isključivo u duelima evropskog predznaka, položio je oružje u Haifi (2:3) i u paklu Marakane, šest dana kasnije, pokušaće što pre, brzim golom, da vrati dvomeč u ravnotežu.

Zvezda – Makabi

Otuda u glavi Dejana Stankovića i predlozima saradnika unutar stručnog tima, hamletovska dilema, potkrepljena već antologijskom „sa kim pred Miloša“. Dilema – roviti Sanogo, ili nedorečeni Kangva, u centralnoj liniji sredine terena – iznijansiraće i finalni plan crveno-belih u beogradskom revanšu. Oprez, ili kreacija, strpljiv napad, ili brzi udar? Naizgled jednostavna i lako čitljiva matematika, ali samo do prvog zvižduka engleskog arbitra Entoni Tejlora. Sve ostalo je fudbalska lepota…

Zvezdin aktuelan trenutak ne podrazumeva više Ligu šampiona kao neobavezan i „ekstra“ detalj. Moćan tim, skupa pojačanja, ogromna ulaganja, evropski status, napokon i spisak rivala, nameću šampionu Srbije obavezu da već ovog leta „zagrmi“ ka društvu najboljih timova Starog kontinenta.

I na drugoj strani, spektakl u najavi i 50.000 zvezdaša na tribinama zdanja u Ljutice Bogdana, kao teg-balans očekivanja uspeha i Lige šampiona željne javnosti…

Poseban pečat, ipak, vodi ka Dejanu Stankoviću. Titula u Srbiji, ma koliko slavljena, podjednako i devalvirana, poslednjih sezona poprimila je definiciju Zvezdine nužnosti… Iako čak tri u Dekijevoj zbirci, bez Lige šampiona, to je već staza sa velikim oblakom neizvesnosti iznad.

Nije Stanković uspeo 2020, tada još sa statusom trenera početnika, protiv kiparske Omonije, godinu dana bogatiji staž na klupi nije pomogao ni 2021. u duelu sa moldavskim Šerifom. Treći napad na Ligu šampiona, dvomeč sa Makabijem, biće istinska legitimacija dvoipogodišnjeg rada Zvezdine igračke legende na klupi. Posle čijeg epiloga ništa neće biti isto – ponajmanje biografija i Dekijev trenerski vidik.

Sublimiran u već iskovanoj devizi: „Liga šampiona, dakle postojim!“ Sve ostalo izgledaće kao bogata večera, bez ukusa i stila.

Utorak veče, Zvezdina i Stankovićeva istina…

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare