Đironi preti zabrana igranja u LŠ zbog Mančester sitija

Guliver

Konzorcijum iz Emirata Siti grupa, većinski vlasnik fudbalskog kluba Mančester siti, moraće da smanji svoj finansijski udeo u klubu Đirona, kako bi katalonska ekipa mogla da se sledeće sezone takmiči po prvi put u Ligi šampiona, saopštila je UEFA.

U cilju izbegavanja sukoba interesa UEFA ne dozvoljava da dva tima koja imaju istog vlasnika učestvuju u istom evropskom takmičenju.

Đirona, koja je 47 odsto u vlasništvu Siti grupe, na početku sezone je bila uverena da neće imati problema i da poštuje pravila UEFA, pošto nije u većinskom vlasništvu konzorcijuma iz Emirata.

Ali prema propisima UEFA odeljenja za finansijsku kontrolu klubova (CFCB) dovoljno je da finasijer ima 30 odsto vlasništva, ili u nekim slučajevima i samo 10 odsto ukoliko je glavni akcionar kluba.

Kako bi i Mančester siti i Đirona naredne sezone nastupili u Ligi šampiona, Siti grupa će do 3. juna morati da smanji udeo u vlasničkoj stukturi Katalonaca.

Prošle sezone, isto pravilo o višetrukom vlasništvu klubova dovelo je do tri istrage – Tuluza i Milana, Aston Vile i posrtugalske Vitorije, i Brajtona i Union Sen Žiloaza.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare