Finale Lige šampiona prodato Abu Dabiju za 2,4 milijarde!

Abu Dabi
Guliver

Najmanje jedno finale Lige šampiona do 2030. godine biće odigrano u Abu Dabiju nakon što je UEFA potpisala 2,4 milijarde evra vredan ugovor o saradnji sa Vladom Ujedinjenih Arapskih Emirata kao vid borbe protiv Superlige, Saudijaca i FIFA.

Ova stavka uključena je u ugovor o pravima prenosa takmičenja koja organizuje UEFA, tako da bi utakmica za titulu prvaka Evrope mogla uskoro da bude preseljena na Bliski Istok.

Ovu senzacionalnu priču objavio je španski dnevnik „OK Diario“.

Autor Francisko Ravadan dodaje da su pregovori između marketing tima UEFA i Ministarstva kulture i Turizma UAE trajali mesecima i da je na kraju postignut dogovor koji je, na kraju, „aminovan“ od strane najviših instanci, predsednika evropske „Kuće fudbala“ Aleksandra Čeferina i premijera ove bliskoistočne države bogate naftnim nalazištima, Mohamedom bin Rašid Al Maktoumom.

Emirati u evropskom fudbalu već dugo „postoje“ kroz Mančester siti, koji je u vlasništvu šeika Mansura bin Zajeda bin Sultan Al Nahjana, rođenog brata predsednika Emirata, šeika Mohameda bin Zajeda.

Mančester siti se sprema za „fudbalsko suđenje veka“ u slučaju koji je pred redovnim sudom u Engleskoj pokrenula Premijer liga.

„OK Diario“ navodi da će uskoro biti i potpisan šestogodišnji ugovor o distribuciji TV prava za UEFA takmičenja, koji će važiti do 2030. godine i da će u međuvremenu Abu Dabi, kao grad kojim zapravo upravlja kraljevska porodica Bin Zajed, biti proglašen za jednog od domaćina finala Lige šampiona.

Dnevnik čak navodi da je ovaj ugovor zapravo posledica očekivanog poraza UEFA u slučaju koji se protiv klubova organizatora famozne Superlige vodi pred Sudom pravde Evropske unije u Luksemburgu, nakon čega će Real Madrid, Barselona i Juventus (kao tri preostala kluba u formiranoj Superligi) dobiti odrešene ruke da dalje razvijaju svoj projekat. Pretpostavlja se da će četiri kluba saudijske Pro lige biti deo buduće Superlige i da će evropski „begunci“ dobiti ogroman budžet od saudijskih prinčeva za razvoj ovog globalnog takmičenja, a sve uz tihu podršku FIFA.

Zato, navodi se u tekstu, Čeferin želi da obezbedi što više novca, što bolje uslove, što veći nagradni fond kako bi UEFA imala čime da se „brani“ od napada superligaških lobista.

Ugovor bi trebalo da bude ozvaničen 8. februara 2024. na zasedanju Izvršnog odbora UEFA. Na realizaciji ubrzano radi Generalni sekretar Đorđo Marketi.

Grad Abu Dabi postao bi glavni sponzor UEFA, a za organizaciju samo jedne utakmice bilo bi odvojeno 120 miliona evra. Ovaj grad bio bi redovan domaćin evropskog Superkupa, čiji će format biti promenjen i broj učesnika povećan na četiri.

Pretpostavljamo da se ljubiteljima klasičnog evropskog fudbala, sportskim tradicionalistima i zanesenjacima, diže kosa na glavi od ovog teksta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare