Kada će se Rusi vratiti fudbalu? Pitajte Putina

Champions League 17. sep 202312:31 10 komentara
Getty images/Dan Mullan

Ruski klubovi i reprezentacija te zemlje vratiće se na međunarodnu scenu kada bude završen rat u Ukrajini. Predsednik UEFA Aleksandar Čeferin ponovio je da ne postoji drugačiji scenario.

„Rusi će se vratiti u fudbal tek kad završi rat u Ukraijni“, rekao je prvi čovek evropske „Kuće fudbala“ .

UEFA ima nultu toleranciju ne samo prema klubovima, već i sponzorima iz Rusije. Nekoliko dana po ulasku ruske vojske na teritoriju Ukrajine raskiuta je i saradnja sa „Gaspromom“.

„Gasprom“ je možda ostao bez sponzorskog ugovora sa UEFA, ali će se „vratiti“ na elitnu scenu zahvaljujući poziciji na grudima fudbalera Crvene zvezde, koji u utorak počinju avanturu u Ligi šampiona.

„Jednostavno je to moralo biti urađeno kao nekakav simboličan čin. Teško je nakon početka rata oko stadiona, gde stotine miliona ljudi gleda utakmice, dati reklamu za ovu kompaniju. Žao mi je što je tako, ali mi smo to morali da učinimo. Ali isto tako je činjenica da po tom pitanju najviše vape oni koji još uvek kupuju plin od te iste kompanije“, rekao je Slovenac u razgovoru za Sportklub.

Odbacio je sugestiju da je UEFA morala da razmotri podobnost sponzora i pre izbijanja rata.

„Ovo mi se čini kao čisti populizam. Ni Evropa nije baš svetski prvak u ljudskim pravima. A populisti kojima su puna usta s kim ne treba poslovati, rade to isključivo radi samopromocije. Fudbalu dajemo 97 odsto novca koji zaradimo i učiniću sve da se ovaj sport dalje razvija“, rekao je Slovenac na čelu jedne od najjačih svetskih sportskih asocijacija.

VIŠE O UEFA

Izostanak ruskih klubova doveo je do „tumbanja“ na rang listama UEFA, pa je tako Srbija u sezoni 2023/24 dobila jednog direktnog učesnika Lige šampiona i jednog predstavnika u kvalifikacijama za najjače kontinentalno takmičenje.

Povodom nedavne afere „ljubakanja“ u Španiji, Čeferin je još jednom istakao da je ženskom fudbalu potreban kodeks ponašanja koji bi jasno postavio granice prihvatljivog i odredio posledice kada se pređe granica.

„Ono što je Rubijales učinio bilo je neprimereno i nerazumljivo. Ali kad sam pročitao da je to krivično delo… Kao advokatu, to mi se čini potpuno nelogičnim. Vi ste ovu priču doveli do ove važnosti putem medija“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare