Liga šampiona u novom formatu, sledeće sezone 36 klubova

Mančester Siti Manchester City's Ilkay Gundogan with the trophy as he celebrates with teammates after winning the Champions League Champions League Final - Manchester City v Inter Milan
REUTERS/Molly Darlington

Novi format Lige šampiona počeće od naredne jeseni. To je objavila UEFA na zvaničnoj stranici. Najvažnija promena je da će u najjačem evropskom klupskom takmičenju učestvovati 36, a ne kao do sada 32 kluba.

povezane vesti

O tome kako će ove promene uticati na srpske klubove, Sport klub je već pisao.

„UEFA je pokazala predanost temeljnim vrednostima sporta i odbranila principe otvorenih takmičenja. Kvalifikacija za veliko takmičenje, utemeljena na sportskom uspehu, osnova je svega. Takođe, tu je i sportska solidarnost, koja krasi evropski sportski model“, rekao je Aleksandar Čeferin, predsednik UEFA.

Nema više grupa, nego se igra ligaški sistem takmičenja. U prvoj fazi svaki tim će imati osam utakmica i sakupljaće bodove za prolazak u narednu fazu. Neće više igrati protiv istih protivnika kod kuće i u gostima.

Kvalifikacije za Ligu šampion biće otvorene, zavisno od plasmana kluba u domaćem prvenstvu na kraju protekle sezone i nacionalnom koeficijentu. Četiri dodatne ekipe ulaze u Ligu šampion po sledećim pravilima.

Jedna ekipa je trećeplasirana iz pete najjače lige Evrope po koeficijentu UEFA.

Druga ekipa biće prvak svoje države koji će ući u Ligu šampiona kroz put šampiona. Do sada su tako kroz četiri pretkola u Ligu šampion ulazile četiri ekipe, a od sledeće sezone ulaziće ih pet

Treća i četvrta ekipa ulaze na temelju dobrih rezultata prošle sezone. UEFA će prema koeficijentu i uspešnosti od prošle sezone automatski poslati dve ekipe u glavnu fazu Lige prvaka.

Sistem bodovanja se ne menja. Ostaju tri boda za pobedu i jedan za remi. Kako sve ekipe učestvuju u ligi, prvih osam ide direktno u osminu finala. Ekipe plasirane od 9. do 24. mesta igraće drugi krug (jednu utakmicu kod kuće i jednu u gostima) kako bi se plasirale u osminu finala.

Parove u toj fazi odlučiće žreb, a ekipe će biti podeljene u dve grupe – nosioci (od 9. do 16. mesta u ligi) i nenosioci (od 17. do 24. mesta). Posle toga će pobednici igrati protiv nekog od osam najbolje plasiranih iz prvog kruga. Ekipe koje su plasirane od 25. do 36. mesta završavaju sezonu, jer više nema prelazaka timova u Ligu Evrope.

Liga Evrope igraće se u identičnom formatu kao i Liga šampiona, dok će se Liga konferencije igrati u malo drugačijem. U Ligi konferencije će svaka ekipa u prvoj fazi igrati šest utakmica, a ne osam. U oba ova takmičenja biće takođe po 36 ekipa.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare