Liverpul: UEFA da sprovede preporuke i zaštiti navijače

Liverpul
REUTERS/Fernando Kallas

Nakon što je objavljen izveštaj nezavisnog Panela o dešavanjima pre, tokom i posle utakmice finala Lige šampiona prošle godine u Parizu na 220 stranica, saopštenjem se oglasio i Liverpul.

Povezano

Liverpul poziva Evropsku fudbalsku uniju (UEFA) da, koliko god to bilo teško, sprovede u delo sve preporuke panela i posebno ističe da je zaključak Panela da odgovornost za sve što se dešavalo leži samo na UEFA kao organizatoru utakmice.

Liverpul takođe kritikuje i „šokantne lažne izjave“ koje su mesecima nakon utakmice krivicu svaljivale na navijače Liverpula.

„U ponedeljak uveče UEFA je objavila izveštaj nezavisnog Panela o svemu onome što smo iskusili u Parizu i u kontekstu tog izveštaja pozivamo UEFA i sve ostale koji rukovode fudbalom da se ujedine i da preduzmu pozitivne i transparentne akcije kako bismo bili sigurni da se ovakvi propusti više neće dešavati.

Pozivamo UEFA da primeni i sprovede preporuke Panela koliko god to bilo teško i da na prvo mesto postavi bezbednot navijača.

U večeri finala Lige šampiona u Parizu, i pre nego što je objavljeno da će početak utakmice biti odložen, pozivali smo zvaničnike UEFA da preuzmu kontrolu nad haosom koji je nastao ispred stadiona. Takođe, odmah smo zahtevali i nezavisnu istragu kako bi bilo ustanovljeno šta se tačno dogodilo.

Bilo nam je jasno da je izuzetno važno da se zna zašto su navijači i Liverpula i Reala došli u situaciju da njihova bezbednost bude ugrožena. Bili smo rešeni u tome da sve činjenice ugledaju svetlost dana kako bismo svi naučili lekciju i kako bi bezbednost svih nikada više ne bude ugrožena.

Šokantne su bile lažne vesti o toj večeti u Parizu, sve se sada pokazalo kao neistina. Izveštaj nezavisne komisije Senata Francuske objavljen u julu 2022. utvrdio je da su navijači Liverpula neosnovano i nefer optuženi kao glavni krivci za haotične scene kojima smo svedočili. Takođe, u tom izveštaju je navedeno 15 preporuka kako bi organizacija velikih događaja bila unapređena. Do danas ni jedna akcija nije preduzeta da se išta od navedenog sprovede u delo.

Dalje, nezavisni izveštaj napisan na 160 strana, napravljen na osnovu izjava više od 500 očevidaca, a napravio ga je poznati kriminolog profesor Fil Skraton, donosi zaključak da je UEFA omanula kada je u pitanju sprovođenje u delo stvari za koje je ona odgovorna.

Šokantno je da i 30 godina nakon tragedije na Hilsborou bilo koji klub ili bilo koja grupa navijača može da bude žrtva tako drastičnih grešaka u bezbednosnim protokolima. Još je šokantnije kada shvatite da su porodice i prijatelji stradalih u Hisborou dodatno propatile zbog dešavanja u Parizu. Naše misli su sa onima koji su doživeli neprijatnosti u Parizu i podsećamo ih da klub ima pokrenut sistem podrške za sve njih.

Kao klub koji je ponosana na svoju istoriju u Evropi, pozivamo UEFA da uradi ispravnu stvar i da sprovede u delo svaku od 21 preporuke kako bismo svi bili sigurni da će bezbednost svakog navijača ubuduće biti prioritet broj jedan na svakoj fudbalskoj utakmici“, navedeno je u oširnom saopštenju Liverpula.