Marčinjak sudi finale LŠ, oprostili mu antirasisti

Clive Brunskill/Getty Images

Poljski sudija Simon Marcinjak ipak će suditi finale Lige šampiona u kojem će se u sledeću subotu za titulu boriti Mančester siti i Inter. Ovo je objavila UEFA.

Marčinjak se našao u središtu skandala pošto je u ponedjeljak bio gost na ultradesničarskom skupu „Everest“ u Poljskoj. Arbitar koji je sudio finale Svetskog prvenstva u Kataru i čovek koji je određen da sudi finale Lige šampiona govorio je na mitingu koji je organizovao Slavomir Mencen, lider Konfederacijske stranke poznate po motu „Mi smo protiv Jevreja, homoseksualaca, abortusa i Evropske unije“.

povezane vesti

UEFU je o njegovom učešću obavestila poljska antirasistička organizacija Never Again posle čega je evropska kuća fudbala pokrenula internu istragu.

Utvrđeno je da su sve optužbe tačne, a objavljeno je da je istraga završena i da je Marčinjak obavešten o svemu. On je UEFA-i poslao pismo izvinjenja koje je UEFA objavila na službenoj stranici.

„Nadam se da će ova poruka doći do onih koji su sa pravom bili šokirani i razočarani mojim učešćem na eventu ‘Everest’ u Katovicama. Želim da izrazim najdublje izvinjenje zbog uznemiravanja i štete koje je moje učešće donelo.

Bio sam prevaren i nisam imao pojma o stvarnoj pozadini ovog događaja i organizacija sa kojima je on povezan. Nisam imao pojma da je reč o ultradesničarskoj organizaciji. Da sam znao o čemu je reč, kategorički bih odbio bilo kakav poziv.

Vrednosti koje taj pokret promoviše u potpunosti su suprotne mojim uverenjima i svemu onome čemu težim u životu. Najiskrenije žalim što sam učestvovao u tome i još jednom se izvinjavam. Ja podržavam i delim sve vrednosti koje UEFA promoviše i one su temelj moje ličnosti i svega onoga čime se bavim.

Uvek sam bio među prvima u borbi protiv diskriminacije u fudbalu, a u mojoj rodnoj zemlji čak i prvi. Obećavam da ću u budućnosti biti puno oprezniji i pažljiviji oko toga na čije pozive odgovaram i prihvatam sve posledice i kazne zbog mojeg ponašanja“, napisao je Marčinjak.

UEFA je posle konsultacija sa programom FARE, koji se bori protiv diskriminacije u fudbalu i udruženjem Never Again, odlučila da će Marčinjak ipak suditi finale Lige šampiona. Na tome je instirao Never Again koji smatra da Marčinjak nije ništa loše mislio.