UEFA mečevi bez nadzora za rasizam

Champions League 5. okt 202123:50 0 komentara
Navijači, tribine
Shutterstock

Mečevi koji se igraju pod "kapom" UEFA ove sezone prolaze bez nadzora kada je u pitanju rasizam. Evropska fudbalska unija još uvek nije produžila ugovor sa organizacijom koja se time bavi.

U ovoj fazi sezone, u uobičajenim okolnostima, Fare bi već imala predstavnike na oko 80 utakmica koje se vode kao rizične.

Povezano

UEFA i organizacija Fare (Fudbal protiv rasizma) još uvek nisu postigle dogovor o nastavku saradnje iako su obe strane uverene da je to samo pitanje vremena. Cela situacija je prilično sramotna za UEFA čije su odluke po pitanju incidenata izazvanih rasizmom već neko vreme u celoj Evropi pod znakom pitanja.

UEFA za pojedine slučajeve naknadno pokreće istrage i izriče kazne, ali nema sistematskog sprovođenja politike nulte tolerancije kao ranije. Sada se sve svodi na pitanje šta će delegat navesti u izveštaju.

U julu je Fudbalski savez Mađarske kažnjen sa 85.500 funti i tri utakmice igranja reprezentacije pred praznim tribinama zbog rasističkog ponašanja navijača Mađarske tokom Evropskog prvenstva. Ipak, u septembru su navijači prisustvovali utakmici kvalifikacija za Svetsko prvenstvo protiv Engleske koja je ponovo prijavila slučajeve rasizma. To je dovelo do izricanja nove kazne – ovoga puta u iznosu od 158.000 funti i dodatne dve utakmice bez navijača, uslovno na dve godine.

U utorak je objavljena i vest da je UEFA pokrenula istragu i protiv Sparte iz Praga zbog rasističkih ispada navijača u duelu sa Rendžersom. Da situacija bude potpuno nadrealna incidente su izazvala deca školskog uzrasta. Prema pravilniku UEFA deca su mogla da dođu na stadion koji je bio zatvoren za publiku zbog ranije izrečene kazne zbog rasizma.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!