Zvezdin fijasko: Malo jedan crveni karton, a ni njega nema

Champions League 29. nov 20239:36 68 komentara
Bahar Terzic
Starsport/Srđan Stevanović

Evropski fijasko Crvene zvezde traži odgovore ko će da snosi odgovornost za zauzimanje poslednjeg mesta u grupi Lige šampiona u sezoni ulaska u elitno takmičenje iz trećeg šešira na žrebu i sa većim ulaganjima od pobednika u meču odluke Jang bojsa.

Navijači su treneru Baraku Baharu dodelili žuti karton posle remija sa TSC-om i da smena Izraelca nije papreno skupa crveni karton bi dobio odavno od uprave.

Zvezda u Ligi šampiona

Pogotovo posle još jedne propuštene prilike da se kroz rezultat reflektuje veći igrački kvalitet i skuplji tim u odnosu na švajcarskog prvaka.

Jedan (još nedodeljen) crveni karton, međutim, malo je za težinu neuspeha Crvene zvezde u duelima sa Jang bojsom i lošim rezultatima u prvenstvu Srbije.

Trener jeste kriv, ali i uprava za dešavanja u prelaznom roku i sklapanje ovakvog tima uz najveća ulaganja kluba. Trenutak je da Zvezdan Terzić, Marko Marin i Mitar Mrkela vide ko je koga dovodio od igrača i kakav je učinak na terenu.

Kolektivna krivica znači da krivca i nema, a jasno je da Terzićeva zamisao sa Marinom u ključnoj ulozi za ulazne transfere nema dobre efekte i da je zabeleženo previše promašaja u izboru igrača.

Veličan je Marin letos u medijima zbog sposobnosti da ubedi Krasoa da izabere Crvenu zvezdu, pompa je pratila njegov dolazak, a na terenu nema ničeg zvučnog od momka iz Obale Slonovače. Teško da je sve do loše procene Bahara oko njegovih vrednosti i skraćene minutaže.

Totalni promašaj je Šerif Endiaje, ali za dovođenje najskuplje plaćenog špica u istoriji kluba (4,3 miliona evra), iz uprave su se ogradili porukama da je Senegalac stigao kao izričita želja trenera Bahara.

Postavlja se pitanje zašto vizija uprave nije bila da se za taj novac angažuje bolji špic od Endiajea, kao i da li je morao, posle propadanja dogovora sa Late Latom, da se čeka poslednji dan za prijavu igrača za Ligu šampiona da se dovede startni centarfor.

Verovatno i ključni razlog za Zvezdin evropski neuspeh je sastav odbrane. Odlazak Erakovića bio je logičan i odrađen je planski, ali problem je što njegovo mesto nije adekvatno popunjeno. Điga je došao kao želja trenera, ali tek krajem avgusta i to kao prinudno rešenje.

Djiga
Guliver/Imago sports

Izgubljeno je dosta vremena u pokušaju da se angažuje Drkušić iz Sočija, a u celoj priči oko poroznosti odbrane je važan faktor da je Bahar previše improvizovao.

Zapanjujuće zvuči da je Rodić i dalje prva opcija Zvezde na levoj strani odbrane, a u većem delu Lige šampiona kao desni bek je delovao Mijailović.

Rezultat svega je neispunjavanje takmičarskog minimuma, elimimacija od Jang bojsa koji je letos potrošio tri puta manje novca na pojačanja od Zvezde.

Činjenica je da šampion Srbije ima kvalitetnije igrače od Jang bojsa i da je mogla uz bolju realizaciju do pobede, ili makar vrednog boda, u Bernu, ali koncepcijski mnoge stvari u Crvenoj zvezdi ne štimaju i sezona velikih evropskih očekivanja završena je očajnim rezultatima.

Olupan teškim porazom u Bernu, najskuplji tim u istoriji Crvene zvezde za vikend nastavlja borbu da obezbedi igranje kvalifikacija za Ligu šampiona naredne sezone, a nema sumnje da će do tada mnogi iz ekipe dobiti crvene kartone od uprave i stručnog štaba.

Bahar
Guliver/Imago sports

Hoće li ih dodeljivati Bahar ili neko drugi zavisiće od rezultata u prvenstvu u naredne tri sedmice.

A, ko je najbliži crvenom kartonu iz uprave? Teško je da se proceni. Još niko iz fotelja nije dobio ni žuti od navijača…

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare