Rakojević za SK: Derbi je derbi, na talonu je prestiž

Crna Gora 25. maj 201812:43 > 12:48
FK Sutjeska

Poslednje kolo šampionata Crne Gore doneće mnogo uzbuđenja. U velikom derbiju snage će odmeriti Budućnost i Sutjeska, a velika borba će se voditi za mesta u Evropi, odnosno za mesto koje donosi opstanak bez baraža.

Sutjeska je na superioran način osvojila titulu. Budućnost imala prilično lošu sezonu, koju je ipak završila na drugom mestu i mestu u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

“Derbi je derbi. Mnogi kažu da je lišen rezultatskog značaja, ali nije. Na talonu je prestiž, a on je jako bitan između klubova kakvi su Budućnost i Sutjeska. Nadam se da će ljubitelji fudbala u velikom broju doći da vide ekipe koje će braniti ugled Crne Gore u kvalifikacijama za Ligu šampiona i Ligu Evrope. Bićemo oslabljeni i mi i Budućnost. Selektor Crne Gore Ljubiša Tumbaković je pozvao Stefana Lončara i Miloša Bakrača iz Sutjeske, odnosno Milana Mijatovića i Luku Mirkovića iz Budućnosti za mečeve protiv Bosne i Hercegovine i Slovenije. Naravno da smo i mi i Budućnost ponosni što možemo i imamo da ponudimo igrače koji kvalitetom mogu da odgovore na zahteve državnog tima”, rekao je za Sport Klub trener Sutjeske Nikola Rakojević i nastavio:

“Zadovoljan sam sezonom koja se polako bliži kraju. Ponosan sam na momke koji su se od početka do kraja držali dogovora, koji su svaki meč igrali kao da je finale. Disali su kao jedan, pozitvna energija i hemija su se osećali u vazduhu. U tome leži tajna naše superiornosti u šampionatu. Pored toga moram da naglasim da su sve strukture kluba odradile posao maksimalno profesionalno. Obezbeđeno nam je da se posvetimo samo radu na terenu. Nismo morali da razmišljamo o ostalim stvarima. Sve je to dovelo do pobedničkog mozaika, do osvajanja titule i kvalifikacija za Ligu šampiona”.

Dok se Budućnost i Sutjeska budu borili za prestiž, poslednje kolo će dati odgovor na pitanje ko će sigurno u Evropu i ko će sigurno ostati u ligi bez baraž mečeva. Mesto u kvalifikacijama za Ligu Evrope će sigurno obezbediti ekipa koja bude na poziciji broj tri. Trenutno je najbliža cilju Mladost, a mesto u eliti bez baraž mečeva će obezbediti ekipa koja zauzme sedmu poziciju. Trenutno je najbliža cilju Iskra, a opstanku bez baraža se nada i Kom. Petrovac je već u baražu, a Dečić koji je ispao iz elitnog društva će naredne sezone zameniti Mornar iz Bara.

U slučaju da u finalu Kupa koje je na programu 30. maja Mladost osvoji trofej, a pri tome osvoji i treće mesto u šampionatu, onda će i četvrtoplasirana ekipe iz prvenstva ići u Evropu. Samim tim, plasmanu u Ligu Evrope mogu da se nadaju Zeta, Rudar i Grbalj.

Poslednje kolo: Budućnost – Sutjeska, Dečić – Iskra, Grbalj – Mladost, Petrovac – Kom, Rudar – Zeta.

Tabela: Sutjeska 76, Budućnost 57, Mladost 51, Zeta 48, Rudar 48, Grbalj 47, Iskra 42, Kom 40, Petrovac 38, Dečić 21.