Preminuo Janko Miročević – zbogom čika Janko!

Crna Gora 14. jun 202418:04 0 komentara
FK Budućnost

Simbolično ili ne, na dan kada počinje Evropsko prvenstvo u Nemačkoj crnogorski fudbal je ostao bez jednog od svojih simbola, koji je kao igrač i trener ostavio neizbrisiv trag u Budućnosti - Janka Miročevića.

Nakon kratke i teške bolesti, u 76. godini prestalo je da kuca veliko srce čoveka koji nikada nije hteo da ode iz svog Titograda, pa je odigrao preko 300 mečeva za Budućnost (jednom je rekao da je samo za nju hteo da igra), a karijeru završio posle pola sezone u OFK Titogradu.

Nakon reči čoveka za kojeg je govorio da je najbolji trener u istoriji Budućnosti, Dragana Šakovića – „Bolje mlad trener, nego star igrač“, jedan od slavne braće Miročević je počeo drugi deo svoje karijere i iza sebe ostavio plejadu odličnih fudbalera. Kroz njegove ruke prošli su Simon Vukčević, Goran i Igor Burzanović, Mirko-Ćiro Raičević, Draško i Balša Božović, Rade Petrović, Luka Pejović, Ivan Delić, Petar Vukčević, Darko Marković, Ivan-Giga Vuković, kasnije i Marko Vešović, Nikola-Điđo Vukčević, Momčilo Raspopović…

Nije ih čika Janko, kako su ga svi oslovljavali, učio samo fudbalu, bio im je i drugi otac, učitelj, vaspitač… Na njegovim treninzima je mogla da se čuje samo lopta i ništa drugo, a posle je moglo da bude vremena i za šalu. Njegovim odlaskom, crnogorski fudbal je izgubio jednog od poslednjih Mohikanaca, entuzijasta kojima je „najvažnija sporedna stvar na svetu“ bila prvo na šta su pomišljali kada se probude, bez čoveka čiji će saveti i iskustvo nedostajati mnogima.

Za kraj i nešto sasvim lično – čika Janka sam upoznao početkom 90-ih godina dok sam trenirao košarku, a njegovi treninzi sa najmlađim fudbalerima u sali OŠ „Radojica Perović“ bili pre naših. Uvek sam se divio germanskoj disciplini koju je sprovodio, ali kako je s lakoćom prenosio znanje svojim „đacima“. Godinama kasnije sam ga mnogo bolje upoznao kroz druženje sa njegovim sinom Markom i video sve strane njegove ličnosti. I onu koju sam odavno uvideo, kakva nije osobenost ljudi sa ovih prostora, ali i onu drugu, mnogo mekšu, punu ljubavi prema bližnjima, iskrenih osmeha i razumevanja za svačije probleme.

Zbogom čika Janko, na ovaj način se od legendarnog Janka Mirčevića oprostio kolega Nikola Nikolić urednik portal RTCG, blizak prijatelj porodice legendarnog fudbalera i trenera.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!