Bruka u Mihajlovcu: „E, imaš „stotku“ kod mene od juče“

Mihajlovac Rađevac
Printrskrin

Fudbalski savez Regiona zapadne Srbije pokrenuo je opsežnu istragu posle meča devetog kola Srpske lige, između Mihajlovca i Rađevca (1:0). U očekivanju konačne odluke, u javnost je dospeo iskaz pomoćnog sudije Željka Šolajića.

Mahač iz Ivanjice, sedam godina prisutan na listi Srpske lige, dotakao se suđenja Nikole Petrovića na spornom meču, uz tvrdnju o nepristojnoj časti. Izjava, zaključena 17. oktobra, autentično potvrđena Sport klubu, crvena je linija iza koje nema povratka.

Povezano

Uz izvinjenje javnosti, rukovodstvima FS RzS i FSS, na kasnom oglašavanju, Željko Šolajić se osvrnuo na doručak u Mihajlovcu, „uz isistiranje glavnog sudije Nikole Petrovića“ i susret sa „izvesnim gospodinom Zoranom Širokim“, bivšim sudijom iz ere strahovlade Slaviše Kokeze. Iako tokom doručka nije bilo ni pomena o predstojećoj utakmici, pomoćni sudija iz Kragujevca izrazio je kajanje zbog susreta sa predstavnikom domaćina. Haos je nastao tek na utakmici…

„U jednom trenutku prvog poluvremena, događa se školski primer situacije, gde igrač domaće ekipe kasni da odigra loptom i pri tome gazi u predelu skočnog zgloba gostujućeg igrača. Situacija se odvija između glavnog sudije i mene, na komunikaciji govorim glavnom sudiji: „Prekršaj, žuti!“, posle par trenutaka, ne dobijajući nikakav odgovor od njega, ponavljam: „Gaženje, žuti karton“. Na to glavni sudija odgovara: „Izvini, j*****, sad je kasno, već je izašla lopta u aut“. To mi je u trenutku bilo čudno, ali prihvatio sam je kao odluku po ovlašćenjima glavnog sudije, a ja sam svoj deo posla uradio“, stoji u uvodu opisa dešavanja na utakmici u Mihajlovcu, iz ugla Željka Šolajića.

Usledio je potom sukob glavnog arbitra sa pomoćnikom oko ofsajda. Kulminirao je Šolajićevom rečenicom: „Ako ćeš ti da presuđuješ i ofsajde, onda ti ja ne trebam, izvoli ovu zastavicu, a ja idem kući.“

„U nadoknadi vremena, pred kraj utakmice, igrači gostujuće ekipe izvode udarac iz ugla, iz odbijene lopte postižu pogodak, koji sudija Petrović poništava. To bi bio pogodak za 1:1 i verovatno konačan rezultat utakmice… Pitao sam kolegu Petrovića da li je sigurno bio prekršaj, jer ga nisam uoči. Odgovorio mi je da jeste video prekršaj i da je zbog toga poništio pogodak gostiju“, objasnio je Šolajić.

Iskusni mahač odbio je posle meča večeru sa predstavnicima domaćina. Opisao je i drugi susret sa Zoranom Širokim:

„Pitao je da li sigurno idem kući zbog žene i malog deteta, što sam naveo kao razlog. Rekao sam da nisam, pozdravio se sa kolegama i posmatračem, seo u kola i otišao kući, bez potrebe da se pravdam bilo kome zbog svoje odluke.“

Podjednako interesantno bilo je i posle utakmice. Posle propuštenog poziva, u večernjim satima, glavni sudija Nikola Petrović dan kasnije, bio je uporan da dobije pomoćnika.

„Javio sam se, a on mi se obratio rečima: „E, imaš „stotku“ kod mene od juče“. Ne ulazeći u to na kakvu „stotku“ misli, rekao sam mu: „Tu „stotku“ uzmi lepo i vrati onima koji su ti dali, ili je podeli među kolegama, meni je nebitno, ali je bitno da ti koji su ti dali, znaju da nisam hteo da je prihvatim“. Posle kratkog ubeđivanja, shvatio je da to ne želim i tu je naša komunikacija završena.“

U završnoj reči, Šolajić je objasnio i razlog prijavljivanja kolege, o kojem u zapadnom regionu odavno kruže svakojake priče.

„Nisam hteo da reputaciju i karijeru, koju sam toliko godina gradio bez mrlje, upropasti neko ko nema čojstva i višeštva u sebi. S druge strane, nema garancija da je Petrović preneo tamo gde treba da novac nisam uzeo… Ozbiljan sam i porodičan čovek, živim fudbalsko suđenje u svakom smislu i zbog toga ne mogu prodati obraz ni za kakve pare“.

Konačnu reč o ovom slučaju, za početak, daće organi FS Regiona zapadne Srbije.