Dan pred start Prve lige: Rad i dalje pod kaznom

Branko Mirjačić
Srđan Stevanović/Starsport

Dan pred početak takmičenja u Prvoj ligi Srbije na listi suspendovanih klubova ostao je samo Rad. „Građevinari“ i dalje ne mogu da registruju nijednog fudbalera angažovanog tokom letnjeg prelaznog roka.

Rad se nalazi pod suspenzijom zbog dugovanja prema bivšem treneru Zoranu Ljubinkoviću. Mladi stručnjak, posle staža u kopačkama, angažovan u školi i mlađim selekcijama beogradskog kluba, dobio je spor pred Arbitražnim sudom Fudbalskog saveza Srbije.

Prvoligaške novosti

Pošto sa Banjice nije bilo signala o uplati novca, obratio se preko posrednika Disciplinskoj komisiji, u čijoj ingerenciji se nalaze pravni mehanizmi za primenu sudskih odluka. Radu su ostavljene dve mogućnosti – isplata novca, ili dogovor o reprogramu sa Zoranom Ljubinkovićem. Iako sezona na prvoligaškim terenima počinje u subotu, Beograđani imaju dva dana pride za reakciju, jer u ponedeljak, od 19 časova, dočekuju Trajal.

Disciplinska komisija FSS, u petak pre podne, ukinula je suspenziju Inđiji. Sremski prvoligaš izmirio je dugovanje prema izraelskom superligašu Hapoel Ramat Ganu. Iz FIFA je stigla potvrda o regulisanju obaveza, automatski i dozvola Inđijcima da registruju fudbalere pristigle u letnjem prelaznom roku.

Dan ranije, sa liste dužnika skinut je još jedan prvoligaš Zlatibor. Kancelarija kluba sa najviše fudbalske kote u Srbiji postupila je po odluci FIFA u sporu sa bivšim fudbalerom Milošem Krkotićem. Zlatiborcima je u popodnevnim satima ukinuta suspenzija i nedugo zatim obelodanjeno angažovanje paketa pojačanja za plej-of.

Prve četiri utakmice prvoligaškog karavana na programu su u subotu. Od 17,30 igraće IMT – Novi Sad, Inđija – OFK Vršac, Radnički Sremska Mitrovića – GFK Sloboda i Metalac – Radnički Novi Beograd. Dan kasnije na rasporedu su dueli Loznica – Jedinstvo (17,30) i Mačva – Grafičar (20,00). Posledna dva susreta, OFK Železničar – Zlatibor (17,30) i Rad – Trajal (20,00), biće odigrana u ponedeljak, prvog avgusta.

Sistem takmičenja ostao je isti kao i prošle sezone. Superligašku ulaznicu obezbediće dva najbolja, treći i četvrti prvoligaš igraće u baražu za popunu elitnog ranga. Poslednja četiri ispašće u Srpsku ligu.