Danski navijači: Englezi vređali, pljuvali, vukli za kosu

Euro 2020 10. jul 20211:13 > 1:44 15 komentara
Euro 2020 - Semi Final - England v Denmark Soccer Football - Euro 2020 - Semi Final - England v Denmark - Wembley Stadium, London, Britain - July 7, 2021 Denmark fans inside the stadium before the match navijači
REUTERS/Andy Rain

Danski navijači koji žive u Londonu ispričali su medijima užasna iskustva koja su doživeli tokom i posle polufinalne utakmice EURO 2020 između Engleske i Danske na Vembliju.

Povezane vesti

Medijima su se javili Danci razočarani onim što su doživeli na utakmici Evropskog šampionata.

Džinet Jorgensen, Dankinja koja živi u Londonu već 15 godina, ispričala je za „The Guardian“ o strašnom iskustvu koji je doživela u sredu uveče.

Kada smo odlazili sa stadiona posle utakmice, ljudi su počeli da nam dobacuju u stilu ‘vi ne pripadate ovde’. Imali smo i dansku zastavu i pokušavali su da mi je oduzmu, ali ja sam je povukla i rekla: ‘Nemojte da je dirate’. Tada su počeli da me vuku za kosu, nisam mogla da verujem šta se događa. Bilo je prilično zastrašujuće„, rekla je Džinet Jorgensen za „The Guardian“.

Ona kaže da je tu grupu činilo šest ili sedam engleskih navijača starosti između 20 i 40 godina. Obavestila je o incidentu obližnjeg policajca.

Razgovarala sam sa policijom, ali nisam sigurna da li je nešto preduzeto. Bila sam toliko potresena da sam samo želela da se vratim kući.“

Napadali očeve Dance pred decom

Izveštaj u listu „Evening Standard“ opisuje kako je devetogodišnji dečak pobegao na gornji deo autobusa nakon što je njegovog oca Danca jedan engleski navijač udario u stomak kad ih je grupa od 40 navijača ugledala u autobusu u danskim obeležjima. Takođe, postoje tvrdnje da su neke mlade navijače Danske pljuvali kada su ulazilim na stadion.

Još jedan incident dogodio se u autobusu nakon utakmice, kad je jedan otac Danac napadnut pred svojom decom samo zato što je nosio obeležja svoje zemlje.

Moje ćerke od 14 i 11 godina nisu se usudile da pokažu danske majice i kape jer su ih zaplašili engleski navijači“, rekao je Sigrun Matijesen Kembel za danski DR.

Danski fudbalski savez dobio je kontigent od 8.000 ulaznica za utakmicu, koje su prodate Dancima sa prebivalištem u Velikoj Britaniji, pošto su pravila karantina sprečila dolazak navijača iz Danske.

Međutim, pojavile su se informaciji da je bilo engleskih navijača u sektorima koji su bili namenjeni za gostujuće fanove. To je potvrdila i Džinet Jorgensen.

Videla sam da je engleski momak prišao jednom detetu i pokušao da ga skloni sa njegovog mesta. Zastrašujuće…“.

Euro 2020 - Fans gather for England v Denmark navijači danska
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix via REUTERS

Upozorenje za italijanske navijače

Džinet Jorgensen je svoje iskustvo takođe podelila na društvenim mrežama kako bi upozorila italijanske emigrante u Velikoj Britaniji pred finalnu utakmicu u nedelju.

Želeli smo samo da gledamo lepu utakmicu i provedemo prijatno veče – nismo želeli ništa od nevolje koja nas je snašla. Bilo je mnogo navijača koji su se ponašali normalno, ali ono što me sad brine su italijanski navijači. Nadam se da neće doživeti isto što i mi„, kazala je Džinet Jorgensen.

Finale EURO 2020 između Engleske i Italije na programu je u nedelju od 21 čas na Vembliju.

Gde gledati EURO 2020?

Sve utakmice Evropskog prvenstva u fudbalu možete da pratite na kanalu Nova S. Gledaoci koji nisu na SBB mreži, takmičenje najboljih evropskih reprezentacija mogu da gledaju bilo gde i preko bilo kog interneta u Srbiji uz specijalni EON TV paket – EON Evropsko. (PROMO)

 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare