Analiza trenutka: Srbija neka ne brine, rata neće biti

EURO 18. jun 202411:55 6 komentara
Starsport/Peđa Milosavljević

Umeju novinari često da „unaprede“ trenere u zvanje stratega. Iako u stručnoj javnosti postoji polemika da li su takve imenice neprikladne sportskom terenu, iz kategorije augmentativa.

www.winnerbet.rs – registruj se i oseti pobedu!

Od izveštača iz Augzburga

Sledbenici stava da je reč o preuveličavanju uloge trenera često posežu za argumentom o vojnoj i sportskoj strategiji, kao neuporedivim pojmovima.

Nije baš tako – trenerska uloga sublimira u sebi mnoge tačke, pripremu, ideju, raspored, koordinaciju velikog broja ljudi, reakciju na aktuelni trenutak. Napokon planiranje budućnosti, gde je i najočiglednija dodirna tačka između trenera i stratega.

Na istu temu

Danas je takav najpotrebniji fudbalskoj Srbiji. Svega dva dana uoči noseće utakmice aktuelne generacije, sudbinski određujuće za učinak na Prvenstvu Evrope 2024.

Selektor, sa idejom da dostigne nivo stratega, Dragan Stojković Piksi ima pred sobom složen zadatak da neočekivanu minus timsku fazu anulira iskorakom u plus. Za to će, ipak, biti potrebno mnogo mudrosti, snage, energije i autoriteta. Dostojne stratega!

Poslednjih meseci, Stojković je raskrstio sa starom praksom građenja kulta nedodirljivog čoveka u sistemu FSS. Naravno, pod tereteom složenih okolnosti – ratova u srpskoj kući fudbala, razočaravajuće igre, skromnijih rezultata i nepoverenja javnosti. Zato i u „slučaju Tadić“ nije u situaciji doslednog sledbenika tvrdokornog stava, ma kakakv bio i imao razloga za to…

Na drugoj strani, kapiten nosi u sebi odgovornost, veću nego saigrači na terenu. I u poslednjoj izjavi, Tadić je rekao logične stvari da „priča sa selektorom“ i imaju „dobru komunikaciju“. Tvrdnje da je najbolji i najpreminiji igrač reprezentacije izašle su iz granica timskog fer-pleja i ne priliče aktuelnom kapitenu srpskog tima, na čijoj autoritativnosti i harizmi delimično počivaju i uspesi ekipe u poslednje tri i po godine.

Orlovi putovali celu noć do Augzburga

Kostić na pregledima u utorak!

Zato je u konačnoj analizi trenutka, jasno da u ovom trenutku rata nema! Niti će biti! Iz jednostavnog razloga – ratno stanje nikome ne ide u prilog. Selektoru, kapitenu, igračima na terenu.

Selektor nema razloga da lomi, kapiten poštuje hirerahiju. Skoro je i izvesno – igraće u četvrtak.

Praksa nalaže da se Stojković i Tadić zajedno obrate javnosti dan ranije, na poslednjoj konferenciji za medije, uoči utakmce sa Slovenijom. Od čijeg ishoda, nije preterano reći, zavisi i sudbina srpskog tima u bliskoj budućnosti!

Winnerbet EURO 2024 promo
SK

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare