Dejli mejl iz Beograda: Neka je Englezima Bog u pomoći!

EURO 10. jun 20249:58 121 komentara
Delije
Starsport/Peđa Milosavljević

Srpska vojska Putinovih nasilnika naciljala je navijače Engleske. To je naslov reportaže Dejli mejla iz Beograda, gde je jedan od novinara došao da bi napravio priču o navijačima Srbije. Srbija i Engleska će u nedelju igrati meč na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

povezane vesti

„Došao sam na domaću utakmicu Crvene zvezde, ali oči su mi prikovane na brlog pun ljudi, poznat kao Sever. Baklje i petarde obasjavaju noć. Ogromni oblaci crvenog dima lutaju stadionom dok uz zaglušujući zvuk bubnjeva hrpa mladih ljudi u crnom, pesmama slavi svoj klub i skandira ružne nacionalističke pokliče. To su ultrasi Crvene zvezde. Razbijačka vojska supernavijača sa jednom od najstrašnijih reputacija u Europi. Zovu se Delije, ali nisu poznati samo po snazi“, počinje Mail izveštaj sa beogradske Marakane i nastavlja:

Bliži se EURO 2024!

Na ovoj adresi možete pročitati pravila igre, registrovati tim, napraviti privatnu ligu, pozvati prijatelje da vam se pridruže, a najbolji će osvojiti nagrade. Neka Fantasy igre počnu!

„Osim po razbijanju glava na utakmicama, Delije su specijalizovane u ratovanju bandi, političkom nasilju, organizovanom kriminalu i reketiranju. Na ulazu na njihovu tribinu nalazi se ruski tenk T-54, za koji se misli da su ga koristili Srbi tokom rata u bivšoj Jugoslavji. Klub ga je postavio tamo pre pet godina uz obrazloženje da će „njihovi navijači biti jači sa borbenim vozilom“.

Novinara Dejli mejla podseća na skori sukob navijača Zvezde sa pristalicama Mančester sitija kada se igrao meč Lige šampiona.

„Engleski navijači sreli su se već sa Delijama. Najsvežije uspomene su one o napadu 30 zvezdinih huligana na navijače Sitija u kafiću. Delije su upali unutra i pretukli ih palicama. Idući susret je u nedelju u Gelzenkirhenu na startu Eura“.

Engleski medij piše da Delije nemaju monopol na nasilje u Beogradu.

„Delija ima oko 10 hiljada, od čega ih je tri hidalje ultrasa. Oko 300 ih je povezano sa organizovanim kriminalom. Ali, oni ne drže monopol na nasilje u Beogradu. Njihovi najveći rivali Grobari, navijači Partizana, takođe imaju uznemirujuću reputaciju. Jedan od njihovih vođa Veljko Belivuk, zvani Nevolja, uhvaćen je kao vođa bande. Od 2013. do 2018. u huliganskim sukobima u Srbiji ubijeno je osam ljudi. Većina u Beogradu. Jasno je zašto se navijači žestoko bore, čak i među sobom, unutar iste grupe, za prevlast. Oni koji kontrolišu tribinu, kontrolišu i beogradske ulice. To znači da imaju monopol na zaštitu noćnih klubova i dilovanje droga.“

Posle meča jedan od navijača Zvezde je pristao da da izjavu za Mejl pod uslovom da mu se ne otkrije identitet. Imao je poruku za navijače Engleske pred Euro.

„Engleski huligani su doživeli pad. Bili su uzor svima, ali više ne izazivaju strah. Mi se bojimo samo Boga, a njima neka je u sukobu sa nama Bog u pomoći!“

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare