Engleze smo već pobedili na EP: Traži se „novi Džaja“

EURO 16. jun 20249:09 11 komentara
Džajić
FSS

Večeras je tek drugi susret našeg državnog tima sa Englezima na evropskim prvenstvima, a prvi je pripao - Jugoslaviji!

„Oseti pobedu“

Istorijsku pobedu nad Engleskom Jugoslavija je ostvarila u polufinalu EURO 1968, srušila je u Firenci tadašnjeg svetskog šampiona golom Dragana Džajića u finišu meča.

SK u Nemačkoj

„Davno je bilo, ali se ne zaboravlja. Gol i pobeda protiv aktuelnih svetskih prvaka jedan je od najvećih podviga u istoriji jugoslovenskog fudbala. Podsetiću da smo na putu ka završnom turniru u Italiji, morali da izbacimo i aktuelne vicešampione sveta, Saveznu Republiku Nemačku“, komentarisao je Dragan Džajić na 55-godišnjicu gola Englezima.

Bio je to prvi takmičarski duel Engleske i Jugoslavije, a potom su zabeležena samo još dva. Albion je bio ubedljiv u kvalifikacijama za EURO 1988 (2:0 na Vembliju i 4:1 na Marakani).

Od 15 susreta čak 12 su bila prijatelsjkog karaktera, a u ukupnom bilansu Englezi u odnosu na naš državni tim imaju blagu prednost (šest pobeda, pet remija, četiri poraza).

Prvi duel Jugoslavije i Engleske odigran je 1939. godine na stadionu BSK-a u Beogradu, bilo je 2:1 za domaćina golovima Glišovića i Perlić.

VIŠE SA EURA NA SPORT KLUBU

Šef hrvatskih sudija: Penal tanak, gol opravdano poništen

Hapse Hrvate u Berlinu, ne isplati se paliti baklje po ulici

Promocija Velike Albanije na TV

Sautgejt: Savo je moj prijatelj

Najbitniju pobedu nad Englezima ostvario je 1968. godine tim predvođen selektorom Rajkom Mitićem, činili su ga: Ilija Pantelić, Mirsad Fazlagić, Milan Damjanović, Miroslav Pavlović, Blagoje Paunović, Dragan Holcer, Ilija Petković, Ivan Osim, Vahidin Musemić, Dobrivoje Trivić, Dragan Džajić.

Noć u Gelzenkirhenu traži novog junaka. Ima li Piksijev tim štofa da ponudi istoriji našeg fudbala „novog Džajića“ za pad Engleza?

Winnerbet EURO 2024 promo
SK

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare