EURO legende: Sveti Iker zaboravio tatin milionski tiket

EURO 10. jul 202411:00 1 komentar
Guliver

Pozicija golmana je jedinstvena u fudbalu i uopšte kolektivnom sportu, a čuvari mreže su sami po sebi posebni. Pogotovo Iker Kasiljas.

www.winnerbet.rs – registruj se i oseti pobedu!

Jedan od najboljih, ali i najomiljenijih u istoriji Evropskih šampionata jeste španski golman Iker Kasiljas. Veoma mlad dobio je priliku da brani za najveći klub na svetu. Imao je samo 16 godina kad ga je trener madridskog Reala Visente del Boske priključio prvom timu.

Poreklom je iz Baskije, otuda i ime Iker. Njegov otac Luis, službenik u ministarstvu obrazovanja, odrastao je u Bilbau i kasnije se sa suprugom Marijom, frizerkom, doselio u predgrađe Madrida.

Kasiljasov otac je obožavao fudbal i dobro se razumeo u ovaj sport. Za kladioničare zanimljiv podatak da je Iker kao dečak zaboravio da uplati tatinu sportsku prognozu, sa svih 15 tačnih rezultata, zbog čega je porodica tada ostala bez nagrade od oko milion i 200.000 evra.

Naravno, Iker Kasiljas će kasnije kao vrhunski golman zaraditi mnogo više novca i steći neverovanu popularnost. Danas jedna od ulica u predrađu Madrida, Mostelesu, u njegovu čast nosi ime Avenija Ikera Kasiljasa.

Tu privilegiju stekao je jer je zadužio španski fudbal. Iako je pre svega bio obožavan od navijača Real Madrida.

Spain's captain Iker Casillas Kasiljas
REUTERS/Rocio Pelaez

Čovek zvani trofej

Kad je 2020. godine završio karijeru i podvukao crtu, mogao je da bude više nego ponosan na blizu 30 osvojenih trofeja u dresu Reala, Porta i reprezentacije Španije i još duplo više individualnih nagrada i priznanja.

Jedan je od najtrofejnijih golmana sveta svih vremena, a među najveće uspehe spadaju i dve titule prvaka Evrope.

Bio je učesnik na čak četiri Evropska šampionata, na poslednja dva sa kapitenskom trakom na ruci.

Na prvom 2000. godine nije branio. Sa 19 godina je sedeo na klupi kad je Španija u dramatičnom meču u Brižu pobedila Jugoslaviju 4:3.

Četiri godine kasnije već je bio standardan, branio je na sve tri utakmice, ali se Crvena furija nije proslavila. Osvojila je tek treće mesto u grupi A iza domaćina Portugala i budućeg senzacionalnog prvaka Evrope Grčke.

EURO 2012 Italy's goalkeeper Gianluigi Buffon (L) and Spain's goalkeeper Iker Casillas Bufon Kasiljas
REUTERS/Pascal Lauener (Đanluiđi Bufon i Iker Kasiljas)

Kapiten sa evropskom krunom

Sve je došlo na svoje 2008. u Austriji i Švajcarskoj. Kasiljas je tada već bio kapiten i jedan od najzapaženijih aktera na prvenstvu. Španija je na dominantan način osvojila titulu, a Kasiljas nije primio nijedan gol u nokaut fazi i ušao je u istoriju kao prvi golman koji je kao kapiten osvojio evropsku krunu.

Zasluženo je zauzeo poziciju u idealnom timu šampionata i na kraju godine osvojio četvrto mesto u izboru za Zlatnu loptu.

Bio je to period apsolutne dominacije Crvene furije u evropskom i svetskom fudbalu.

Četiri godine kasnije u Poljskoj i Ukrajini, Španija će postati prva zemlja koja će odbraniti evropsku titulu, a veliki pehar ponovo će kao kapiten podići Iker Kasiljas. Na tom šampionatu Sveti Iker, kako su ga prozvali mediji i navijači na Iberijskom poluostrvu, postavio je novi rekord Evropskih šampionata sa 508 minuta bez primljenog gola. Naravno, još jednom se našao i u idealnom timu prvenstva.

Spain's national soccer team captain and goalkeeper Iker Casillas Kasiljas
REUTERS/David Mdzinarishvili

Ambasador i humanista

Takođe, UEFA ga je tada šesti put za redom izabrala u svoj Idealni tim godine što je apsolutni rekord među golmanima. Istovremeno, FIFA ga je rekordnih pet puta uzastopno birala za najboljeg golmana sveta.

Osim toga, Kasiljas je pored sportskih uspeha i veliki humanista. Ima svoju dobrotvornu fondaciju, a od 2011. godine je Ambasador dobre volje pri Ujedinjenim nacijama. Mislite o svemu tome kad i ako jednog dana doživite da prošetate Avenijom Ikera Kasiljasa.

Spain's goalkeeper Casillas attends a training session during the Euro 2012 in Kiev
REUTERS/Juan Medina
Spain's Iker Casillas Kasiljas
Action Images / John Sibley
Iker Kasiljas Goalkeeper Iker Casillas of Spain celebrates after Spain scored the third goal during the UEFA EURO 2008 Semi Final match between Russia and Spain at Ernst Happel Stadion on June 26, 2008 in Vienna, Austria. Russia v Spain - Euro 2008 Semi Final
(Photo by Martin Rose/Bongarts/Getty Images) – Iker Kasiljas
Maja Hitij/Bongarts/Getty Images
Winnerbet EURO 2024 promo
SK

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare