Kako dalje: Tadić ne dâ na sebe, ali Piksijev ego je jači!

EURO 17. jun 20248:15 202 komentara
Stojković i Tadić
Starsport/Peđa Milosavljević

U danu nabijenom svakojakim emocijama, adrenalinom, policijskim sirenama i utiskom da je fudbal sila jača od svih huligana i izgrednika ovog sveta, glavna vest uoči i posle meča Srbije i Engleske spakovala se u priču o Dušanu Tadiću.

„Oseti pobedu“

Od izveštača iz Gelzenkirhena

Izostanak kapitena, o kojem se šuškalo proteklih dana, ali samo retki bili spremni da prihvate kao konačnu odluku selektora Dragana Stojkovića, nametnuo je niz pitanja i potpitanja, tema i dilema, za vreme i tokom utakmice na Šalke areni. A, tek po njenom okončanju – lavina je blaga reč!

Na istu temu

Kapitenu nije pravo što se našao na klupi, selektoru ni pojedini komentari vođe tima! I eto problema – svesnog, ili ne, malog ili velikog, pokazaće naredni dani.

Zato je i najinteresantnije pitanje: ima li opasnosti od potencijalnog sukoba Stojkovića i Tadića?

Odgovor bi mogla da donese kratka analiza profila ličnosti selektora i kapitena, odnosa u poslednje tri godine i aktuelnog trenutka unutar i oko državnog tima.

Selektor je ideju o napadu u drugom poluvremenu, jasno vidljivu i pri kompoziciji tima, objasnio odmah posle utakmice.

„Odluka je moja, iz taktičkih razloga, želeo sam Tadića sa svežim nogama u drugih 45 minuta. Radi se o taktici, ništa drugo. Kakva bura, možda nekome to bude interesantno, ali reč je bilo isključivo o taktici. Tadić nam je bio potrebniji sa brzim nogama u nastavku utakmice. Odluka je moja i zato sam selektor“, pojasnio je najodgovorniji u hijerarhiji državnog tima.

Kapiten nije hteo da se krije, imao je jasan odgovor odmah posle utakmice.

“Pričao sam sa Misterom, obrazložio mi je odluku. Naravno, ne slažem se, ali moram da je poštujem. Imamo dobru konekciju. Bilo je dosta situacija kao stvorenih za mene. Primio sam deset lopti, a možda sam mogao 100. Naravno, krivo mi je. Ne moramo da se slažemo sa odlukama, ali moramo da ih poštujemo.“

Veljković: Zaslužili smo barem bod

Pavlović: Selektor nam čestitao na kraju

Sautgejt: Prvi put čujem za tuču navijača

Uz pojašnjenje:

„Najspremniji sam igrač u ekipi! To sam rekao i selektoru. Imamo dobru komunikaciju, pričali smo i saopštio mi je da ću ući u drugom poluvremenu. Primili smo brzo gol, posle su oni usporili igru. Žao mi je zbog rezultata, mogli smo da uzmemo bod ili tri.“

Srbija izgubila od Engleske na startu PE

I tu je nastao problem. Kapiten se osvrnuo i na izlazak iz igre, potom i ljutnju Mitrovića, podjednako jakim rečima i kritikama selektoru, doduše, između redova.

Mnogo jakih izjava u složenom trenutku deluju kao tempirana bomba. Pogotovo u javnosti i timu osuđenom na lomove posle prvog rezultatskom minusa.

Ovog puta ne sluti na takav epilog. Barem u slučaju Dušana Tadića.

Kapiten je umeo da vodi svoju karijeru – atipično za mnoge fudbalere s naših prostora. Nije dao na sebe, iako često deluje kao umiljati momak, u čijoj biti nisu sukobi, ni glasna retorika. U situacijama “stani-pani”, kakva je i poslednja, Tadić je uvek imao moćan odbrambeni mehanizam. Ponekad i bez želje da čeka odgovor druge strane, zbog čeka se marta 2016. sukobio sa tadašnjim selektorom Radovanom Ćučićem.

Starsport

Piksijev ego, na drugoj strani, ima neobičnu jačinu. Selektor se, doduše, u slobodnom padu, donekle, prilagodio najbližoj sredini, popustio u egoističnim soliranjima i prihvatio novu realnost fudbalske Srbije. Mudro i racionalno, napokon i strateški opravdano, kako nalažu prekomponovani rasporedi ključnih igrača. Nije to više nedodirljiva ličnost mitskog karaktera na klupi Srbije.

Jeste selektor, pita se i odgovara, ali zna dobro kad i da preseče. Videlo se to i na primeru Mileta Svilara, čija želja da brani za Belgiju se žestoko sukobila sa osnovnim Stojkovićevim principima. I tu je za Piksija bio kraj…

Slučaj Dušana Tadića, ipak, nema ni približnu dimenziju. Bez kapitena ovaj tim, surovo možda zvuči, ne ume da igra. Baš tako, nema kreaciju, ideju kako napred, u završnu trećinu. Nije selektor prvi put u značajnom meču ostavio kapitena na klupi, sličan eksperiment sledio je i u Budimpešti, takođe, bez uspeha.

Valjda je u nedelju veče ponovo spoznao – Tadiću je mesto među starterima.

Zato je i logično da reči dvojice teškaša aktuelnog tima ostanu po strani. Barem do kraja Prvenstva Evrope! Ne priliči kapitenu da u ovom timu prinosi sopstvenu žrtvu taktičkog eksperimenta, niti Stojkoviću da otvara još jedan front.

Napokon, postoji i samo jedan lek za sve probleme. Jednostavan, dostupan sam 20. juna. Zove se – pobeda nad Slovenijom!

Dani odluke tek dolaze…

Winnerbet EURO 2024 promo
SK

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare