Piksi: Dramatično, teško… put do uspeha nikada nije lak

EURO 9. jun 202413:14 4 komentara
Dragan Stojkovic, Head Coach of Serbia, looks on prior to the international friendly match between Sweden and Serbia at Friends Arena on June 08, 2024 in Stockholm, Sweden. Sweden v Serbia - International Friendly
(Photo by Linnea Rheborg/Getty Images) - Dragan Stojković

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković dao je veliki intervju za zvanični sajt UEFA gde je govorio o raznim temama: igračkim danima, ranijim Evropskim šampionatima i predstojećem u Nemačkoj, o Aleksandru Mitroviću i Dušanu Vlahoviću...

Bliži se EURO 2024!

Na ovoj adresi možete pročitati pravila igre, registrovati tim, napraviti privatnu ligu, pozvati prijatelje da vam se pridruže, a najbolji će osvojiti nagrade. Neka Fantasy igre počnu!

Za manje od nedelju dana počinje Evropsko prvenstvo u Nemačkoj gde će posle 24 godine jedan od učesnika biti i reprezentacija Srbije. Prvi put pod tim imenom. Pre gotovo dve i po decenije kapiten nacionalnog tima Jugoslavije, sastavljenog od igrača Srbije i Crne Gore, bio je Dragan Stojković Piksi, koji će sad biti u ulozi selektora.

Tim povodom Dragan Stojković dao je veliki intervju  za zvanični sajt UEFA.

„Svakako smo postigli nešto veliko“, kaže selektor Orlova uoči prvog EURO za Srbiju kao samostalne nacije.

O tome šta fudbal znači Srbima

„Fudbal je definitivno sport broj jedan u Srbiji. Srbija je zemlja koja voli svoje sportiste, što smo mnogo puta do sada dokazali kada su svi sportovi u pitanju. Ali svi ovde vole fudbal, i to je najpopularniji sport u zemlji.

Dragan Stojković
Guliver image

O sebi kao igraču

„Voleo sam fudbal, volim ga i dan-danas. Šta da kažem o sebi kao fudbaleru? Mnogo sam voleo da treniram i bio sam vredan igrač; Uspeh sam postigao vrednim radom, imao sam profesionalan stav.

Kao igrač, nosio sam dres broj 10. Tada su igrači koji su nosili dres broj 10 bili majstori fudbala. I danas majica sa tim brojem ima svoju važnost. Bio sam zaljubljen u dres sa tim brojem i bilo mi je posebno zadovoljstvo da ga nosim.

O igranju na EURO 2000 sa Jugoslavijom

„Imali smo kvalitetnu generaciju igrača. Uspeli smo tada da se plasiramo na Evropsko prvenstvo, što je, samo po sebi, najvažnije. Cilj svake reprezentacije je učešće na finalnom turniru. Očigledno su morali da čekaju da ponovo odvedem Srbiju na Evropsko prvenstvo posle toliko godina. Šalim se, ali činjenica je da sam tada bio kapiten reprezentacije i vođa tima na terenu.

Sada, posle više od dve decenije, imam zadatak i privilegiju da kao selektor vodim reprezentaciju Srbije na Evropsko prvenstvo i drago mi je zbog toga. Veliko mi je zadovoljstvo što sam na Evropskom prvenstvu učestvovao kao igrač, a sada ponovo kao selektor reprezentacije. To je zaista veliko dostignuće.“

euro 2000 Sergi (Spanien, re.) gegen Dragan Stojkovic (Jugoslawien); Barjuan Serhi Barhuan
imago/WEREK

O Aleksandru Mitroviću i Dušanu Vlahoviću

„Aleksandar Mitrović je više puta pokazao koliko je odan dresu Srbije. Tu istu privrženost pokazuje i klubovima za koje igra. On je momak kome možete verovati. To je važan kvalitet. To su prilično velike stvari jer napadači ponekad mogu biti prilično sebični ili mogu samo izgledati kao onaj igrač koji daje gol i odlučuje meč.

Dušan Vlahović je, po meni, jedan od najtalentovanijih napadača u Evropi. Još je veoma mlad. Ono što je postigao u poslednje dve-tri godine, kada je napravio iskorak i potpisao za klub kao što je Juventus, rezultat je njegove velike posvećenosti i golova koje je postigao. Kao osoba on je veoma skroman momak, što je veoma važno. Sviđa mi se njegov karakter i volim koliko je odan.“

Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović NORWAY vs SERBIA ALEKSANDAR MITROVIC i DUSAN VLAHOVIC fudbaleri reprezentacije Srbije na utakmici UEFA Lige nacija proti
Foto Marko Metlas/MN Press via Guliver – Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović

Radujem se finalu u Nemačkoj

„Sigurno smo postigli nešto veliko. Ova kvalifikacija za EURO je dugo očekivana. Bilo je mnogo propuštenih prilika u prošlosti. Ali ovaj put je cilj koji sam sebi postavio kao glavni trener – a koji je kao autoritet postavio FS Srbije – ispunjen.

Bilo je prilično… Ne bih rekao dramatično, ali prilično teško. Put do uspeha nikada nije lak. Ali, u ovom trenutku za srpski fudbal, za našu zemlju, naciju i navijače – i sve koji vole ovu igru – mislim da su kvalifikacije same po sebi bile veliki korak napred i dostignuće.

Srećno!

Guliver

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare