Simon reagovao na izjavu Mbapea: Politiku prepustiti drugima

EURO 17. jun 202414:21 2 komentara
Guliver

Golman španske reprezentacije Unaj Simon ocenio je da igrači treba politiku da prepuste drugima, reagujući na izjavu kapitena Francuske Kilijana Mbapea koji se javno izjasnio protiv ekstremne desnice uoči predstojećih vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj.

„Kilijan je igrač koji ima veliki uticaj u svetu i društvu. Igrači generalno, imaju veliki uticaj. Međutim, to je politička tema i mislim da imamo tendenciju da razgovaramo o određenim temama o kojima ne znam da li treba uopšte da pričamo“, rekao je Simon.

„Oseti pobedu“

Simon je rekao da je on igrač i da je to jedino o čemu on treba da priča, dok „politiku treba prepustiti drugima“.

Mbape je u nedelju pozvao mlade da izađu na glasanje rekavši da je protiv ekstrema i ideja koje prave podele, aludirajući na rastuću popularnost ekstremne desnice u Francuskoj, koja je osvojila najviše glasova na nedavno održanim izborima za Evropski parlament.

Posle tih izbora, francuski predsednik Emanuel Makron je raspustio parlament i sazvao prevremene parlamentarne izbore koji će biti održani u dva kruga, 30. juna i 7. jula.

Mbape je stao u odbranu svog saigrača Markusa Tirama rekavši da Tiram nije otišao predaleko u izjavi koju je u subotu dao. Tiram je tada izjavio da se treba boriti protiv ekstremno desničarske stranke Nacionalno okupljanje.

Francuski mediji su u nedelju preneli da je Francuska fudbalska federacija (FFF) pozvala na poštovanje sopstvene neutralnost pred prevremene parlamentarne izbore u Francuskoj, ali je istovremeno uputila apel na izlazak na izbore.

Francuski ali i španski mediji su preneli izjavu Mbapea, a neki listovi u Španiji su imali na naslovnoj strani izjavu francuskog igrača sa velikim naslovom „Mbape protiv ekstremne desnice“.

Francuska počinje učešće na EP utakmicom protiv Austrije.

Winnerbet EURO 2024 promo
SK

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare