Španija – velesila 21. veka

EURO 10. jul 20249:06 4 komentara
fudbalska reprezentacija Španije
REUTERS/Michaela Stache

Španija je obezbedila finale EURO i boriće se za rekordnu četvrtu kontinentalnu titulu. Rezultat, kada se uzme u obzir sve ono što je Furija radila u ovom veku, nimalo iznenađujući.

www.winnerbet.rs – registruj se i oseti pobedu!

Osim „Frankove“ evropske titule 1964. Španija u 20. veku i nije imala Bog zna čime da se pohvali u reprezentativnom fudbalu. Samo još jedno finale na EURO 1984. i tri četvrtfinala na svetskim prvenstvima. Pride, često su i propuštali velika takmičenja, dovoljno je samo reći da je velika Jugoslavija u periodu svog postojanja igrala na više završnih turnira nego Španija.

Suviše malo za zemlju koju je na klupskom nivou slavno predstavljao najveći klub 20. veka Real Madrid, ali i ne samo on. Međutim, ako je u 20. veku na reprezentativnom nivou Španija bila tigar od papira, u ovom 21. je ozbiljna velesila. Od 2002. Španija je osvojila tri velike titule EURO 2008. i 2012. i Svetsko prvenstvo 2010. i u tom periodu samo Brazil ima jednu više Svetsko prvenstvo 2002. i Kopa Amerika 2004, 2007. i 2019. Naravno, to može da se promeni u nedeljnom finalu.

EURO 2024

Furiozno u finale: Špansko čudo od deteta izbacilo Mbapea!

Fantasy: Najjači samo ostaju…

EURO legende: Grčki anđeo kreator najvećeg čuda u istoriji

SK kviz: Koliko poznajete EURO?

Ako bi Španija pobedila, a ko god se nađe naspram nje Crvena furija će biti favorit, ona će postati prva reprezentacija sa četiri evropske krune i cementirala bi status najveće evropske sile. Na kraju 20. veka kada su Nemci 1996. osvojili treću evro titulu bilo je nezamislivo da će ih upravo Španci stići i prestići. Sada je to realnost, a da je Španija postala pravi „otrov“ za Pancere pokazuju i rezultati ovih selekcija na velikim takmičenjima u ovom veku.

Najznačajniji su odigrali 2008. u finalu EURO. Tada je Španija slavila. Dve godine kasnije Furija je u polufinalu Svetskog prvenstva izbacila Nemačku. Malo je utihnulo rivalstvo do pre dve godine i Svetskog prvenstva. Bilo je 1:1, ali Španija je ostvarila „pobedu“ režiravši takav rasplet u grupi da Nemačka ispadne. Poslednji udarac Španci su zadali Nemcima na njihovom terenu ovog leta u četvrtfinalu.

Taj poraz od Japana u Kataru, koji nije imao značaja za Crvenu furiju, jedini je poraz koji je Španija doživela na velikim takmičenjima u 90 i 120 minuta još od 2016. što je serija bez presedana. A reprezentativni uspon nije uticao da se padne na klupskom nivou. Šta više i tu je Španija dominantna sila 21. veka. Real Madrid je u ove 24 godine bio čak sedam puta šampion Evrope, koliko prvi tim iza njega ukupno ima. Barselona je za razliku od „siromašnog“ 20. veka i samo jedne evro titule u ovom čak četiri puta bila šampion Evrope. Atletiko iz Madrida bio je dva puta finalista ali i tri puta osvajač Lige Evrope. A o Seviljinom „privatizovanju“ ovog takmičenja i sedam titula ne vredi ni govoriti.

Winnerbet EURO 2024 promo
SK

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare