Srbija sa dva špica!

EURO 13. jun 202420:30 17 komentara
Starsport

Večita dilema u kojoj formaciji ili sistemu treba da igra jedna reprezentacija uvek je aktuelna, a pogotovo pre velikog takmičenja.

Prva utakmica na EURO 2024 je u petak u 21.00. Da li ste pripremili svoj Snickers Fantasy tim?

Piše, Vladimir Živković

S obzirom da je reprezentacija Srbije uspela da se plasira na drugo takmičenje zaredom, pored toga izborila je plasman i u A grupu Lige nacija, može se reći da je ovo uspešan period nacionalnog tima. Za raziliku od Katara gde je otišla na impresivan i igrački i rezultatski način, Srbija je u Nemačku otišla, kroz najlakšu moguću grupu uz dva poraza od Mađarske i dva „jedva“ remija sa Bugarskom, tako da euforije kojoj smo kolektivno toliko skloni, ovoga puta nema, što verovatno selektoru Stojkoviću i igračima olakšava pripreme.

Od dolaska selektora Stojkovića, Srbija igra u formaciji 3-4-3. Selektor se za ovu formaciju verovatno opredelio jer Srbija od povlačenja Ivanovića i Kolarova nema rešenja na klasičnim bekovskim pozicijama, a bočne pozicije uspešno pokrivaju Živković i Kostić.

S obzriom da je već nekoliko godina i dva ciklusa kvalifikacija, napadački deo srpskog tima po kvalitetu jači ili bolji od odbrambenog, reprezentacija je često igrala utakmice sa dosta datih ali i dosta lako primljenih golova.

EURO 2024

Sada kada su svi igrači zdravi i spremni za Evropsko prvenstvo, za razilku od Katara, Stojković ima mogućnost za razne kombinacije u napadu. Objektivno dve najveće zvezde reprezentacije Mitrović i Vlahović u teoriji bi trebali da budu konkurenti za poziciju prvog napadača i tu je verovatno i glavna dilema i selektora i navijača, da li Srbija treba da igra sa dva klasična špica, što je luksuz koji sebi teško mogu da priušte i najjače reprezentacije.

Na drugoj strani, koliko reprezentacija u Evropi ima toliko kvalitetne dve „devetke“, da bi mogle da igraju u formaciji sa dva napadača (osim Slovenije koja će igrati sa Šeškom i Šporarom)? I ko uopšte danas i u klupskom fudbalu igra sa dva klasična napadača?

Ako se još ima u vidu da su pored Mitrovića i Vlahovića, dve glavne poluge Tadić i Milinković, Srbija teško sebi može da priušti sastav sa toliko velikim brojem ofanzivno orijentisanih igrača, pogotovo u duelima sa jačim protivnicima.

Da li bi to značilo da iz startne postave, ispadnu Tadić ili Milinković ili bi pomeranje ovog drugog na poziciju defanzivnog veznog (bilo je takvih utakmica), a Gudelja na poziciju štopera bio najbolje rešenje?

Srbija bi u tom slučaju imala jednog defanzivca manje u timu, a objektivno već ima često problema sa defanzivom. Da li je možda rešenje, ako selektor ima hrabrosti, da kapitena Tadića na nekom utakmicama izostavi iz startne postave?

Mitrović i Vlahović u tandemu u napadu, ali i pritiskom na poslednju liniju mogu da naprave probleme svakom protivniku. Na kraju posao trenera ili selektora je da svoje glavne adute maksimalno iskoristi.

Zamislite svakog selektora ili trenera koji mora da postavi svoj tim kada protiv sebe ima takvu pretnju? Da li će biti dovoljno da svoj tim pripremi na uobičajen način ili će morati u startu nešto da menja?

Moraće da menja dosta toga i da se u startu prilagođava na specifičnog protivnika, što Srbiji donosi određenu prednost i pre početka utakmice.

Ono što je Srbiji neophodno je da ima punu koncentraciju od starta utakmice, kako ne bi primila gol ili dozvolila zicer protivniku u prva tri ili četiri minuta što se dešavalo u prethodnom periodu.

U tom slučaju će biti lakše i špicevima… U bar četiri utakmice…

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare