U Srbiji 10 posto ljudi veruje da će Orlovi osvojiti Euro

EURO 12. jun 202411:12 37 komentara

Kompanija CEPER (Centralnoevropske perspektive) sprovela je istraživanje o favoritima na Evropskom prvenstvu u deset zemalja centralnoevropskog regiona. CEPER je istraživanje sproveo u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Austriji, Bugarskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Slovačkoj i Poljskoj u periodu od 6. maja do 4. juna ove godine. U svakoj zemlji u anketi je učestvovalo 1.000 ispitanika. U Srbiji je anketa rađena lično, u ostalim zemljama telefonskim putem.

Igrate li fantazi?

Na ovoj adresi možete pročitati pravila igre, registrovati tim, napraviti privatnu ligu, pozvati prijatelje da vam se pridruže, a najbolji će osvojiti nagrade. Neka Fantasy igre počnu!

Više od polovine ispitanika u Srbiji, njih 57 odsto, reklo je da će pratiti Evropsko prvenstvo. Taj procenat je sličan onom u Centralnoj Evropi – u ovom regionu 60 odsto ipsitanika reklo je da će pratiti Euro.

Od deset zemalja u kojima je rađeno istraživanje, najveće uzbuđenje zbog Prvenstva Evrope vlada u Hrvatskoj u kojoj čak 81 odsto ispitanika planira da gleda mečeve iz Nemačke.

Samo u Mađarskoj i Češkoj manje od 50 odsto ispitanika planira da prati Evropsko prvenstvo – u Mađarskoj 47, a u Češkoj 46 odsto.

CEPER

Ko su favoriti

Jedno od pitanja bilo je i da se navede koja reprezentacija je favorit za osvajanje titule šampiona Evrope.

U šest zemalja, uključujući i Srbiju, Nemačka je najveći favorit. Kao budući šampion se u tri zemlje kotira Francuska.

Hrvati veruju u svoj trijumf – čak 46 odsto ispitanika iz Hrvatske kao favorita za titulu je istaklo svoju reprezentaciju.

Italiju, koja brani titulu, ni u jednoj od deset zemalja ispitanici ne vide kao osvajača. Nigde Azure kao favorite nije navelo više od osam odsto anketiranih. Na nivou celog regiona, 18 odsto ispitanika kao favorite vidi Francuze, a 17 odsto njih na tronu vidi Nemce.

Posle Hrvata, u svoj tim najviše veruju Austrijanci. Njih 16 odsto vidi svoju zemlju kao šampiona. U Srbiji je deset odsto ispitanih navelo Orlove kao buduće vladare fudbalske Evrope.

Srbija će se takmičiti u Grupi C sa Engleskom, Danskom i Slovenijom. Orlovi prvi meč igraju 16. juna protiv Engleza od 21 sat.

CEPER

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare