Zablude, kompromisi, autoritet? Piksijev poziv za spas

EURO 22. jun 20247:30 114 komentara
Dragan Stojković
Guliver

Presedanom – dvostrukim obraćanjem javnosti za 20 sati – Dragan Stojković Piksi dokazao je da shvata ozbiljnost trenutka. I da od ishoda utakmice sa Danskom zavisi mnogo više od sudbine aktuelne generacije.

www.winnerbet.rs – registruj se i oseti pobedu!

Od izveštača iz Augzburga

Svestan uticaja javnosti, bez želje da rečju založi vatru i uđe u klinč sa novinarima, selektor Srbije odlučio se iznenada da isecira anatomiju remija sa Slovenijom i iskoristi govornicu „Maksimilijana“ za najavu utakmice odluke.

Dani odluke

Iako je posegnuo i za retorikom gubitnika – pričom o pasovima, brojeći centaršuteve, udarce i odbrane golmana – Stojković nije uspeo ubedljivo da objasni neshvatljive greške pojedinih fudbalera. I kako se desilo da Sergej Milinković Savić od stuba aktuelne generacije postane razočaranje šampionata.

Odlučio se Piksi za sasvim drugačiju taktiku, u jeku šampionata, stao je iza tima i pobio probleme. Verujući da će na taj način najbolje amortizovati kritike javnosti, istovremeno i zaštititi izabranike. Automatski, i odbraniti sopstveni izbor za Nemačku!

Naučio je Stojković ranije da je odbrana tima, u istom trenu, i najmanja merica odgovosti. Barem u ovom trenutku! Na taj način, u očekivanju konačnih ocena, zatvorio je barem jednu od zjapećih rupa.

Piksi se odlučio i za korak dalje – pobijanje očiglednih problema. Nervoza na terenu, neodgovornost u igri i delegitimizacija sopstvenog autoriteta, to su već ozbiljne i golim okom vidljive anomalije na terenu. Nervozu je pripisao isključivo terenu i greškama na istom, neodgovornost kao temu nije ni prihvatio, priču o eroziji autoriteta decidno je pobio!

Neubedljivom retorikom, u ključnim segmentima dijaloga sa novinarima, selektor je ostao dužan javnosti – veruje li zaista da problema nema, ili rešenje ostavlja za svlačionicu. Biće dobro ako se odgovor krije u četiri završne reči poslednje rečenice. Istovremeni i pogubno, za Stojkovića takođe, verovanje u od javnosti serviranih problema.

Znamo da je Mamićev, ne da je i gluv

VIDEO: Piksijev trening sa 13 fudbalera

Istina je negde u sredini – selektor se i pojedinim promenama u ponašanju legitimisao kao čovek svestan novih okolnosti na i oko terena. Otuda i rešenost da nekad moćnom retoričkom snagom, iz Augzburga, pošalje poslednji poziv za spas! Tima, kojem veruje i čiju osnovu, barem u odsudnih 90 minuta, posle izgubljene šanse protiv Slovenije, mora da sazida na sopstvenoj energiji.

Bez kompromisa i očiglednih zabluda!

U konačnom zbiru, Stojkovićeve poruke igračima i javnosti imaće značaj tek ako zažive na terenu. Bez obzira koliko selektor želeo da sakrije određene nejasnoće, retorika, ma koliko bila jaka, nije jedini lek za probleme.

Pogotovo kad plivaju po terenu…

Winnerbet EURO 2024 promo
SK

Bonus video

 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare