Zašto Martinez nije isključen posle drugog žutog kartona?

David Cat/Guliver

Emilijano Martinez (31) je uspeo ponovo.

Peti put u nizu izašao je kao pobednik iz dramatičnih penal serija, bilo da je branio gol Argentine ili Aston Vile.

Po navici, prvo bi preuzeo kontrolu u šesnaestercu i pokazao kolegi sa suprotne strane da je to njegov prostor i da je on gazda, onda bi ušao u glavu prvom izvođaču jedanaesterca, pa se uvukao pod kožu publici, plešući po tankoj ivici tolerancije glavnog sudije utakmice.

Epilog je u tim situacijama, manje-više, očekivan.

I zato i ne čudi što je besni francuski lobi posle „Dibuove“ nezaboravne predstave u finalu Svetskog prvenstva u Kataru tražio promenu fudbalskih pravila i striktno svođenje „prava“ golmana u penal serijama na tišinu i postavljanje na gol-crtu.

VIŠE FUDBALA NA SPORT KLUBU:

LK: Colakis odbranio tri penala, jedan Tadiću i srušio Fener

Olimpik, Atalanta, Roma i Bajer u polufinalu Lige Evrope

Emilijano Martinez
David Cat/Guliver

Aston Vila će u polufinalu igrati protiv Olimpijakosa, dok drugi par čine Fiorentina i Klub Briž.

Uprkos tome, Martinez je i sinoć u Lilu posle 120 minuta dramatičnog fudbala u revanš meču četvrtfinala Lige konferencija, izveo svoj prepoznatljivi šou i poigrao se, između ostalih, sa glavnim sudijom Ivanom Kruzlijakom.

Vešto je koristio Slovaka u svrhu potpunog privlačenja pažnje 50.000 prisutnih svedoka na sebe, do te mere da je naterao arbitra da mu tokom same penal serije pokaže DRUGI žuti karton na utakmici.

Pa, zašto onda Argentinac nije isključen?

Emilijano Martinez
Guliver/AP Photo/Christophe Ena

Neke situacije na fudbalskim utakmicama događaju se ređe od ostalih, pa se tako deo navijača nikad ne sretne sa određenim pravilima igre ili ih prosto zaboravi u pauzama između dva specifična primera.

Pravila UEFA su takva da zbog parnih kartona na dve utakmice sledi suspenzija, ali zato žuti karton dobijen na utakmici koja je u toku – prestaje da važi nakon produžetaka.

To golmanima, a stari lisac „Dibu“ i u pola noći zna pravila igre, daje mogućnost da dva puta iste večeri „pređu granicu“.

Emilijano Martinez
Alex Pantling/Getty Images

„To što rade navijači me samo motiviše. Celog žiota mi bacaju svašta na leđa. I ja se uvek izdignem iznad toga. To me samo napali…“, rekao je Martinez posle meča, nakon što je sve vreme „komunicirao“ sa najvatrenijim pristalicama Lila i na kraju dobio „debatu“.

Argentinac je to vešto koristio, već u 38. minutu igre dobio je prvi žuti zbog odugovlačenja, što mu je dalo prostor da kasnije radi isto po potrebi, znajući da ga strogi Slovak neće isključiti nakon što još malo bude „krao“ sekunde.

A, kada je meč otišao u penale, jedna osoba na stadionu „Pjer Moro“ znala je ishod unapred.

To je bio nestvarni Emilijano Martinez.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare