SK analiza: Ivanićeva perfekcija i Dragovićev čas fudbala

Europa League 25. nov 202121:24 1 komentar
FK Crvena zvezda
FK Crvena zvezda

Crvena zvezda se šepuri sa vrha Grupe F Lige Evrope. Pobeda nad Ludogorecom 1:0 (0:0) vinula je četu Dejana Stankovića na pijedestal, ali i otkrila mnogo problema u crveno-belom taboru.

Pobeda se piše, crveno-belima sledi utakmica odluke u Portugalu. Sport klub analizira trijumf protiv šampiona Bugarske, definisan zahvaljujući retkoj majsoriji Mirka Ivanića. Pred 17.000 razdragane dece na stadionu „Rajko Mitić“ imalo je šta da se vidi. I čuje…

Milan Borjan 7

Ponovo na visini zadatka, besprekoran kad je bilo najpotrebnije. I to , za golmana posebno izazovno, u jedinom trenutku nadahnuća napadača bugarskog tima. Odlična intervencija iz 29. minuta, posle polukontre i udarca Gonkalveša, smestila je Borjana u skrivenog junaka crveno-belog tima. Bez obzira što se nedugo zatim u vazduhu našla zastavica pomoćnog sudije, na psihološkom planu, Borjanova intervencija imala je dalekosežno dejstvo. U ostalim detaljima – besprekoran, skoro rutinski obavljen posao. Zvezdin čuvar mreže izneo je i jesen 2021. na još uvek jakim plećima.

Povezano

Milan Gajić 6

Iako je u pojedinim delovima susreta imao mnogo problema, na sreću crveno-belih, nije to ostavilo teže posledice. Očigledan je nedostatak kontinuiteta u nogama Zvezdinog desnog beka. Otuda i nesigurnost na momente. Očekuje se od Gajića mnogo više, pogotovo u igri napred. Defanzivno – korektan posao odradio tokom cele utakmice.

Radovan Pankov 6,5

Rutinski je izneo zadatke u poslednjoj liniji. Bez većih problema, često borben do ivice fanatizma, bio je jedna od sigurnijih karika u crveno-belom timu. I nije mnogo izlazio iz konkretnog opusa štoperske pozicije – siguran u defanzivnim zadacima, ostavio je teret ofanzive ostalim saigračima.

Aleksandar Dragović 7,5

Rutina „štopera sa kravatom“ od prvog do poslednjeg minuta! Sigurnost u poslednjoj liniji, mirnoća pri iznošenju lopte iz kaznenog prostora, čak u do sredine terena, kad nije bilo pomoći saigrača. Odličan utisak ostavio je Dragović u još jednom iskušenju crveno-belih i potvrdio vanserijski kvalitet. Sve u duelu sa Ludogorecom bilo je na najvišem nivou.

Strahinja Eraković 6,5

Iznenađujuće rešenje Dejana Stankovića na poziciji levog beka. Korektno je odgovorio zadacima, pogotovo u defanzivnoj liniji. Na kraju meča dobio je i žuti karton. Uspevao je da zaustavi, pogotovo u drugom poluvremenu, napade gostiju po desnoj strani. Kako je utakmica odmicala i sa novim snagama na terenu, mlađani Eraković delovao je sve bolje…

Slavoljub Srnić 6,5

U paru sa Njegošem Petrovićem, na centralnom delu terena, imao je evidentnih problema u pojedinim fazama utakmice. Pretrčao je kilometre, „radio“ za sebe i saigrače, defazivno, skoro bez greške. Otuda, nije ni imao vidljiviji učinak, ali na timskoj skali visoko rangiran za partiju tokom 95 minuta. Poziciono, na odličnom nivou. Kreacije nisu, ipak, primaran zadatak Slavoljuba Srnića u ovom timu Crvene zvezde.

FK Crvena zvezda
FK Crvena zvezda

Njegoš Petrović (do 67) 6

Nije se mnogo naigrao Njegoš, iako je od prvog minuta pokušavao vanrednom energijom da probije bedem Bugara na sredini terena. Borio se kao lav, za šta je zaslužio pola ocene više, i u trenucima kad lopta nije bila njegov saveznik. Pomalo umoran, stidljivo traži formu. Kako je utakmica padala, evidentnije, imao je problema i sa očiglednim nedostatkom snage. Vreme radi sa Petrovića, poverenje trenera Dejana Stankovića moraće zato da bude oročeno na duži period.

Gelor Kanga (do 82) 6,5

Mnogo ideja, pretrčanih kilometara, sa loptom pogotovo, ali na kraju – skroman učinak. Prisutan na svim delovima terena, desnokrilnoj poziciji najčešće, imao je odličan učinak u defanzivi – oduzeo je bezbroj lopti rivalima u zelenim dresovima. U igri napred, spreman da iznese loptu i pokrene napad, tu je i završavao akcije. Konkretna želja i ideja, uprkos skromnoj realizaciji, namenili su Kangi jednu od zapaženijih uloga u pobedi crveno-belog tima.

Aleksandar Katai (do 46) 6

Sijaset problema, uprkos evidentnoj želji, imao je Aleksandar Katai. Nikako nije uspevao da se demonstrira ono što se od njega očekivalo – sigurnu loptu unared, ka golu Bugara. I u situacijama kad je imao čist prstor ispred sebe grešio je u pasu. Otuda odluka trenera Stankovića da već u poluvremenu posegne za prvom izmenom i ostavi kapitena u svlačionici.

Mirko Ivanić 8

Junak! Najbolji na terenu za majstoriju iz 57. minuta zavredeo je mnogo, mnogo više od pukih pohvala. I taj trenutak, sjajno povučena lopta ka golu Ludogoreca, izvanredna reakcija na lošiju postavku gostiju i precizan udarac, pokazali su veličinu i značaj Mirka Ivanića za igru Crvene zvezde. Perfektan posao odradio je u drugom poluvremenu, sa još dva izvanredna udarca, stavljao je Bugare na muke. Konstantno dobar u jesenjim izdanjima šampiona Srbije, na najbolji način zaključio je evropsku jesen na stadionu „Rajko Mitić“. Samo da ga noge služe i u Portugalu, za dve nedelje… Dejana Stankovića glava onda ne bi trebalo da boli.

Mirko Ivanić
FK Crvena zvezda

Milan Pavkov (do 82) 6

Tek po koji bljesak najistrenijeg napadača crveno-belih. Lutao je dugo, pogotovo u prvom poluvremenu. U nedostatku upotrebljivih lopti ostao je daleko od gola Ludogoreca, totalno neupotrebljiv i inferioran. U nastavku, za nijansu je imao zapaženiji učinak, na dodavanje Kange, izvanredno je gađao u 54. minutu i podsetio na ranije izdanja. U konačnom svođenju računa – Zvezdin centarfor mora mnogo, mnogo više. Čak i u trenucima kad njegovom timu i saigračima ne ide…

El Fardu Ben (od 46) 6,5

Ulaskom u igru doneo je sigurnost u pas crveno-belog tima. Nije to bilo najsjajnije izdanje Bena, međutim, odradio je posao kako se i očekivalo. Spreman u svakom trenutku da prenese odgovornost u napadu, ali i predupredi polukontre bugarskog tima, za 45 minuta na terenu, ostavio je utisak karike sa konkretrnim zadacima. Pouzdan i maksimalno racionalan, zaslužuje pohvale stručnog štaba i navijača.

Nenad Krstičić (od 67) 6,5

U poslednjih 25 minuta, ne toliko vidljiv i učinkovit, ali uspeo u osnovnom naumu stručnog štaba – da zaustavi potencijalne napade Bugara kroz sredinu terena i sačuva prednost od 1:0.

Marko Lazetić (od 82) –

Odličnu priliku imao je u nadoknadi vremena, izvanredno reagovao. Nije imao sreće da pogodi okvir gola već savladanog Sehija Padta. Za majstorsku kreaciju, ideju i hrabrost zaslužio je vanstandardnu ocenu. Takva je i figura crveno-belog vunderkinda prepoznatljivog prezimena.

Seku Sanogo (od 82) –

Bez vidljivijeg učinka, iako je u kratkom periodu, za 12 minuta na terenu, ispunio zadatak Dejana Stankovića – Zvezdina čvrstina na sredini postala je nerešiv rebus za goste.

Dejan Stanković 6,5

Zvezda se probila na prvo mesto u grupi i zato Dekiju pola ocene više. Zna, ipak, trener crveno-belih da igra protiv Ludogoreca nije bila ni približno dobroj. Odlučio je trenutak inspiracije Mirka Ivanića, uz nekoliko dobrih udaraca istog arhitekte, to je bilo sve vredno ohrabrenja i nade pred gostovanje u Portugalu. Do tada, imaće Dejan Stanković šta da objasni pulenima i pokuša da na najbolji način pripremi utakmicu odluke. Ludogorec, iako nije parametar konačnih dometa i vrednosti crveno-belog tima, može da bude dobar priručnik za rešenje potencijalnih problema. U četvrtak veče bilo ih je nedozvoljeno mnogo…