Strah od mogućih incidenata na finalu Lige Evrope u Sevilji

Europa League 17. maj 202217:45 > 17:47 0 komentara
Rendžers navijači Rangers fans celebrates after reaching the final Europa League - Semi Final - Second Leg - Rangers v RB Leipzig
Action Images via Reuters/Lee Smith

Španska policija procenjuje da će u sredu u Sevilji na finalu Lige Evrope biti prusutno oko 150.000 navijača Glazgov Rendžersa i Ajntrahta iz Frankfurta.

Povezane vesti

Problem je što je kapacitet stadiona „Ramon Sančez Pishuan“ tek nešto malo više od 40.000 (tačno 42.700), a klubovi su dobili ulaznice za po 9.500 svojih navijača.

Dakle, šta će biti sa ostalih 130.000?

Naravno, postoji mogućnost da bude manje, ali i više navijača od očekivanog broja. Još uvek je svima u svežem sećanju da je nedavno na revanš meču u Barseloni na tribinama Nou Kampa bilo oko 30.000 navijača Ajntrahta.

Organizator je saopštio da će u gradu biti postavljena dva velika video bima za navijače bez kupljenih karata. Jedan će se nalaziti na Olimpijskom stadionu de la Kartuha čiji je kapacitet 57.000 mesta. On je obezbeđen samo za fanove iz Škotske, za koje se pretpostavlja da će ih biti duplo više nego Nemaca.

BBC podseća da će Rendžersu ovo biti prvo evropsko finale posle 14 godina, a da je na poslednja dva bilo velikih problema i nereda navijača.

Rendžers je 1972. igrao u Barseloni protiv Dinama iz Moskve u finalu Kupu kupova. Tada je škotskim klub izbačen na godinu dana iz evropskih takmičenja jer su se njihovi navijači sukobili sa španskom policijom.

Takođe, nereda je bilo i 2008. u Mančesteru kada je klub iz Glazgova igrao finale Kupa UEFA sa Zenita iz St. Peterburga. Tada je povređeno 39 policajaca.

Zbog svega toga španski organi reda su u pripravnosti, očekuje se da će u sredu biti angažovano 5.000 policajaca.

Finale UEFA Lige Evrope na programu je u sredu od 21 čas.