Modrić oslobođen optužbi za lažno svedočenje

Ex-Yu lige 3. okt 201816:22 > 16:37
Epsilon, Getty Images Sport

Vezista Reala i reprezentacije Hrvatske Luka Modrić oslobođen je optužbi za davanje lažnog iskaza na suđenju nekadašnjem prvom čoveku Dinama iz Zagreba Zdravku Mamiću.

Kapiten Hrvatske, koji je nedavno proglašen za najboljeg igrača sveta u izboru UEFA i FIFA, nepravosnažno je oslobođen za davanje lažnog iskaza, i na odluku Opštinskog krivičnog suda u Zagrebu tužilac može da podnese žalbu. 

Hrvatski mediji navode nezvanično da je optužnica protiv najboljeg hrvatskog fudbalera odbačena kao preuranjena, odnosno da taj proces ne može da bude pokrenut dok se potpuno ne završi proces protiv Zdravka Mamića i ostalih, koji su već osuđeni za utaju poreza. 

Tužilaštvo je teretilo Modrića da na suđenju Mamiću i još trojici, svesno neistinito kazao da je anekse ugovora o profesionalnom igranju fudbala, kojima se reguliše podela transfernog obeštećenja 50:50 odsto između njega kao igrača i kluba u kojem je igrao, potpisivao svaki put kada bi produžavao profesionalni ugovor i da je te anekse ponovo potpisao nakon odlaska u novi klub zbog navodne izmene bankovnog računa na koji mu novac treba biti uplaćen.

Modrićev, kao i transfer igrača Liverpula Dejana Lovrena u strane klubove su predmet optužnice protiv Mamića, a tužilaštvo smatra da dvojica igrača nisu imala pravo na 50 odsto transfernog obeštećenja, već da je na taj način Mamić izvlačio novac iz Dinama.

Zdravko Mamić, njegov brat Zoran, bivši direktor Dinama Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernar nepravosnažno su proglašeni krivim za izvlačenje oko 116 miliona kuna i nanošenje štete državnom budžetu od oko 1,6 miliona evra. Svi su osuđeni na zatvorske kazne – Zdravko Mamić na šest i po godina, pre čega je pobegao u BiH, gde se i sada nalazi.