"Sudije bi trebalo da sude kao da nemaju VAR"

Ex-Yu lige 9. jun 20208:41 > 8:49
Vladimir Rys / Staff

Prošlo kolo Hrvatske nogometne lige obeležio je sudija Zdenko Lovrić, koji je sudio utakmicu Hajduka i Intera 2:1.

Lovrić je u 60. minutu doneo odluku da se ponovi kazneni udarac Mije Caktaša, koji je golman Intera prethodno odbranio. Zatim u sudijskoj nadoknadi start na igraču Intera u kaznenom prostoru, pre nego što je Dimitrov postigao gol za pobedu, nije okarakterisao kao prekršaj u napadu. 

Stiglo je mnogo reakcija stručnjaka za suđenje u Hrvatskoj, pojedini smatraju da su obe odluke ispravne, neki da su pogrešne, a o suđenju u Hrvatskoj nogometnoj ligi na Sport klubu je govorio instruktor UEFA za suđenje Dragutin Karlo Poljak. 

Mi u Hrvatskoj i dalje utakmice radimo sa šest kamera, fale nam one koje mogu da detektuju da li je lopta prilikom centaršuta otišla u aut ili prešla gol-liniju. A nedostaje nam i kamera iza gola, koja je tokom prekršaja u šesnaestercu blizu šesnaesterca. Nismo imali novca za gol-tehnologiju. Pronaći novih 300.000 evra za tu tehnologiju je puno. To mogu da omoguće zemlje koje imaju prenose u više zemalja, ali nama je jako teško. Poručujem sudijama i gledaocima da je VAR tehnologija dobra, ali sudije bi trebalo da sude kao da ona ne postoji i da se uzdaju u sebe i pomoćnike, a ako bude poteškoća, onda je tu VAR koji će pomoći da klubovi ne budu oštećeni„, rekao je Poljak.