Preminuo Vahidin Musemić, legendarni fudbaler Sarajeva

Ex-Yu lige 30. jun 20239:21 6 komentara
Vahidin Musemić
Printscreen

Vahidin Musemić, najbolji napadač u istoriji FK Sarajevo, preminuo je u petak u Sarajevu u 77. godini života.

Legendarni igrač je rođen 29. oktobra 1946. godine u Janji. U svojoj petnaestoj godini postao je član FK Sarajevo, a ukupno je za “Bordo klub” sakupio 182 zvanična nastupa.

Povezano:

Uspeo je da postigne 83 gola, što ga svrstava među pet najbolji strijelaca u iistoriji Sarajeva. Računajući i nezvanične utakmice, Musemić je upisao 293 nastupa i postigao 169 golova.

Reprezentativni dres je nosio na 17 utakmica, a postigao je devet golova. U šampionskoj sezoni FK Sarajevo (1966/67) postigao je u tri takmičenja 23 gola, čime je imao značajan doprinos u prvom, istorijskom trofeju Sarajlija.

Posle Sarajeva, nastupao je i za francuskog prvoligaša Nicu gde je već u prvoj sezoni postigao 11 golova u 21 utakmici, ali je već naredne sezone zbog sve češćih povreda morao da ozvaniči kraj karijere.

Zbog čestih povreda nije uspevao da dostigne svoju maksimalnu formu, budući da je kao glavni igrač Sarajeva gotovo uvek bio na meti defanzivaca koji nisu birali način da ga zaustave.

View this post on Instagram

A post shared by FK Sarajevo (@fk_sarajevo)

„I pored nekih ranijih razočaranja ostao je veran matičnom klubu koga je pomagao iz pozadine ali, kada je trebalo, i ‘sa prve linije’ kao tehnički direktor Sarajeva. Pratio je, a i savetima usmeravao svog mlađeg brata Husrefa koji je – poput njega bio golgeter šampionskog tima prvoligaša sa Koševa – ali, za razliku od Vahidina, ostvario san da ponese dres Crvene zvezde. Zbog problema sa srcem i kasnijeg moždanog udara ‘Musemija’ je poslednjih godina prestao da ide na utakmice, pa, ipak, ovaj penzioner iz glavnog grada BiH i dalje prati sa interesovanjem dešavanja u sportu koji mu je doneo radosti i tuge. Iako je sve manje onih koji su šezdesetih godina prošlog veka na “Koševu” izgovarali reči o “dva Boška na dva čoška i Musemiću u sredini”, te pratili nastupe ‘devetke’ jugoslovenske reprezentacije u završnim utakmicama Kupa evropskih nacija, nekadašnji dečak iz Janje je zauvek našao svoje mesto među sarajevskim i jugoslovenskim fudbalskim legendama.“

Čitav tekst o Vahidinu Musemiću pročitajte NA OVOM LINKU.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare