Šimić: Pozicija na FIFA rang listi nije realna slika Srbije

Prvi hrvatski reprezentativac koji je odigrao 100 utakmica za državni tim Dario Šimić, trenutno predsednik tamošnjeg Sindikata fudbalera, uveren je da Srbija vredi mnogo više od 40. mesta na FIFA rang listi i da može da igra mnogo kvalitetnije nego nedavno u Zagrebu kada je „lagano“ izgubila od Hrvatske.

– Sigurno je da Srbija ima bolji tim od 40. mesta na svetu, ali brojke ipak nešto govore. Hrvatska je najbolji primer za to, trenutno smo četvrti na FIFA listi, iako možda ima više kvalitetnijih reprezentacija na svetu od nas. Međutim, taj plasman je potvrda jednog dugogodišnjeg kontinuiranog rada, na kraju krajeva i rezultata koje smo postizali. Videla se ta razlika i na utakmici u u Zagrebu, mada, čini mi se da Srbija nije na tom meču pružila ništa od onog što može – rekao je Šimić Tanjugu u beogradskom hotelu M, gde je bio specijalni gost na Skupštini srpskog Sindikata profesionalnih fudbalera.

 Nekadašnji fudbaler Dinama, Intera, Milana i Monaka, kako je naveo, trenutno kroz rad u Sindikatu fudbalera pokušava da vrati fudbalu bar deo onoga što mu je dao.

– Imamo sjajnu saradnju sa srpski sindikatom i predsednikom Mirkom Poledicom. On nam pomaže, mi smo mlađi, krenuli smo pre godinu i po dana, a srpski sindikat radi već četiri godine. Nadam se da ćemo imati rezultata, a za sada sam zadovoljan, posebno je dobro to što su svi hrvatski reprezentativci naši počasni članovi – istakao je Šimić.

On je iskoristio priliku i da se priseti prethodnih gostovanja u glavnom gradu Srbije.

– Nisam bio još od leta 2006. godine kada sam sa Milanom igrao kvalifikacije za Ligu šampiona protiv Crvene zvezde. Pobedili smo, a kasnije i osvojili trofej. Pre toga bio sam sa Hrvatskom na onoj čuvenoj utakmici 1999. godine kad je nestalo struje, prethodno sa Dinamom protiv Partizana, izgubili smo 1:0, ali je u revanšu bilo 5:0. Ipak, najviše se sećam vremena iz 88, 89, kada sam kao pionirski reprezentativac Jugoslavije bio na pripremama, baš ovde u hotelu M, tada se još zvao Mladost – ispričao je Šimić.

Na pitanje za koga navija kad igraju Inter i Milan, Šimić nije imao dileme.

– U Interu sam proveo tri godine, ali Milan je moj klub. Tih šest sezona su najlepše u mojoj karijeri. Iskreno, kad sam došao u Milan zaboravio sam na Inter. Imao sam sreću da budem deo jedne sjajne generacije koja je osvojila sve, za tih šest sezona dva puta smo uzeli Ligu šampiona, jednom izgubili u finalu. Milan ima posebnu atmosferu, vodi računa o svojim igračima, u Interu je nekako drugačije. Osim toga, ako izuzmemo Murinjovu kratku epizodu, Milan je konstantniji klub, pre svega jer bazira tim na domaćim igračima, a sa strancima samo nadograđuje. Tako je bilo u moje vreme, a tako je i sad – zaključio je Šimić.

Author: M. M.