FSS blizu odluke: Zlatne lopte Piksiju i Mitrogolu

FIFA World Cup 10. dec 20227:30 38 komentara
Aleksandar Mitrović
FSS

Fudbalski savez Srbije blizu je odluke da u godini na zalasku, najveće priznanje, Zlatnu loptu, dodeli selektoru Draganu Stojkoviću i golgeteru Aleksandru Mitroviću. Zvanična potvrda očekuje se brzo – tokom naredne nedelje.

Uprkos neuspehu na Mondijalu, državni tim imao je najzapaženiji učinak od fudbalskih kolektiva i u 2022. godini. Reprezentacija se domogla „A“ divizije Lige nacija, u kontinuitetu beležila dobre rezultate i da nije bilo kiksa u Kataru, kompletan utisak zaslužio bi čistu „desetku“…

Povezano

Vodeći srpski klubovi, Crvena zvezda i Partizan, nisu imali ni približno sličnih uspeha državnom timu. „Večiti“ rivali u 2022. menjali su i šefove stručnog štaba, ekipu iz Humske vodila su čak trojica. Srpski treneri nisu se proslavili ni van granica matice u odlazećoj godini.

Zato je skoro izvesno da će ponovo Zlatna lopta u ruke Dragana Stojkovića. Selektor Srbije prigrabio je laskavo priznanje i prošle godine, u znatno jačoj konkurenciji. Ukoliko Izvršni odbor FSS, na narednoj sednici potvrdi odluku, o kojoj se već priča u fudbalskim forumima, biće to treći put da Piksi dobija prestižno priznanje. Prvo je dobio još 2016, kao trener kineskog Gvangžua RiF.

Iz istih krugova stiže još jedna informacija – Zlatnu loptu namenjenu najboljem igraču u 2022. poneće Aleksandar Mitrović. Golgeter državnog tima rešetao je mreže u klubu i reprezentaciji, postigao i dva gola na Svetskom prvenstvu u Kataru, potvrdio bezbroj puta klasu… Posle nagrade 2018, Mitrogol će drugi put biti promovisan u najboljeg. Prošle godine, Mitrović je dobio specijalno priznanje – Zlatni gol.

Dragan Stojković
REUTERS/Carl Recine

U opticaju je ideja da ove godine posebnu nagradu dobije kadetska reprezentacija. Ekipa Radovana Krivokapića, sastavljena od dečaka rođenih 2005. godine, stigla je krajem maja do polufinala Prvenstva Evrope u Izraelu.

FSS će i ovog puta izabrati najbolju u konkurenciji dama.

Predlog nagrađenih trebalo bi, u narednim danima, da usvoje članovi nadležne komisije u sistemu Fudbalskog saveza Srbije. Konačnu odluku, uglavnom formalnu, doneće Izvršni odbor srpske kuće fudbala, čiji pojedini članovi nisu trenutno u velikoj ljubavi sa selektorom. Sednica, za sada, još nije zakazana…

Svečanost dodele Zlatne lopte biće upriličena oko 25. decembra.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare