Legende Mundijala: Sin afričkog roba najveća zvezda prvog SP

Print sceen/Jose Leandro Andrade
Print sceen/Hose Leandro Andrade

Najzaslužniji za trijumf Urugvaja na prvom Svetskom prvenstvu bila je "la costilla metalica" – gvozdena half linija koju su činili Fernandez, Gestido i Hose Leandro Andrade.

Odbrojavanje do Katara

Ovaj poslednji bio je najbolji fudbaler tog doba, 1924. i 1928. „zapalio“ je svet svojim umećem na Olimpijskim igrama u Parizu i Amsterdamu, gde su „Urusi“ osvojili zlatne medalje. Istinsku virtuoznost čuvao je za kraj – za Mondijal koji se 1930. godine igrao pred njegovim navijačima.

Hose Leandro Andrade bio je poznat po nadimku “Crno čudo“ – la maravilla negra. Rođen je u mestu Salto na Severozapadu Urugvaja. Majka mu je bila Argentinka, a zvanično se ne zna ko mu je bio otac. Veruje se da je to Hose Ignasio Andrade, koji je u njegovom izvodu iz matične knjige rođenih naveden kao svedok. Za njegovog oca se verovalo da je bio afrički rob, koji je pobegao iz Brazila.

Andrade je bio izuzetno nadaren, pored fudbala obožavao je i muziku. Često je na zabavama i karnevalima svirao tamburu i udarao bubnjeve.

Na fudbalskom terenu bio je nenadmašan dribler. Ubrajao se u igrače koje lopta nikad nije prestajala da sluša. Visok, brz, gibak, bio je prava atrakcija gde god se pojavi.

Koliko je bio superioran svedoči i jedna karikatura iz olimpijskog Pariza, na kojoj je bio prikazan sa deset nogu. Umetnik na terenu, bio je bonvivan van njega, pa je svaku priliku koristio da se sladi u pariskim bistroima i – Parižankama.

U meču sa Italijom na OI u Amsterdamu doživeo je povredu oka zbog koje je posle na njega i oslepeo. I takav je blistao na prvom Mondijalu, pa je najzaslužniji što je Urugvaj u finalu vođstvo Argentine pretvorio u pobedu od 4:2.

Tri godine kasnije nestao je s terena. Igrača koga je poljubila fudbalska muza savladao je – alkohol. Čovek koji je za državni tim odigrao 67 utakmica i čija bista i danas stoji na stadionu „Sentenario“ u Montevideu, umro je 1957. u podrumskom sobičku u jednoj prljavoj zabačenoj uličici. Sam, bez svedoka i prijatelja. Ipak, prezime Andrade nije s njim otišlo u istoriju jer je 20 godina kasnije na Svetskom prvenstvu 1950. godine u Brazilu za pobednički tim Urugvaja igrao njegov bratanac Viktor Rodrigez Andrade.

Print sceen FIFA TV/SP 1930 Urugvaj Jose Leandro Andrade
Print sceen FIFA TV/SP 1930 Urugvaj
Print sceen FIFA TV/SP 1930 Urugvaj Hose Leandro Andrade
Print sceen FIFA TV/SP 1930 Urugvaj Hose Leandro Andrade
Print sceen FIFA TV/SP 1930 Urugvaj Hose Leandro Andrade
Print sceen FIFA TV/SP 1930 Urugvaj

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!