Let iznad „lavova“: Srbija, via Kamerun, do osmine finala

Pavlović, Veljković i Milenković
FSS

Sitno broji Srbija do Kameruna. „Orlovi“ u drugoj utakmici turnira spremaju let vredan tri boda i dobre podloge za planirani napad na osminu finala. Put do Švajcarske vodi preko Afrike.

Od izveštača iz Dohe

Baš tako… Srpskom timu, u slučaju da Brazil u ponedeljak veče upiše planirani trijumf protiv Švajcaraca, pobeda nad Kameruncima mogla bi da zagarantuje i slavlja vredan remi, u poslednjem meču. Za let među 16 najboljih mondijalaca. Prvi put – pod imenom Srbija!

Srbija – Kamerun

Daleko od slavnih dana, kamerunski tim, u mandatu selektora Rigoberta Songa i ranijih godina pogubio je pozicije na afričkom tlu. Nekad čuveni defanzivac nikako ne uspeva da probudi usnuli tim – od osam utakmica izgubio je polovinu, uz po dva remija i trijumfa. Kamerunci su vezali osam uzastopnih poraza u istom broju mondijalskih utakmica, od Italije ’90. nisu pobedili evropsku reprezentaciju…

Dovoljan razlog za pojačani vetar optimizma iz pustinskog zaleđa Dohe. Direktno u jedra srpskog tima.

„Pred nama su dve ključne utakmice, usredsređeni smo na ono što nas očekuje. Ako želimo da budemo bolji, onda moramo da postignemo gol. Spremni smo, igraćemo u najjačem sastavu, nismo zaboravili fudbal. Poraz, i to od Brazila, nikako ne bi smeo da nas poremeti. U svakoj utakmici, od kako sam došao postigli smo gol. Nemamo vremena za priču o vremenu iza nas i dobro da je Brazil prošao. Sad da se nađemo „fejs tu fejs“ i pokušamo da pronađemo mesto kao drugi u grupi…“, nadogradio je ohrabrujućim rečima optimističnu najavu Dragan Stojković.

Hrpa argumenata za povratak na staru stazu. Poverenja u ekipu, struku, Piksijevu ideju… Nije zaslužio selektor, ma koliko njegova pozicija oslabljena ishodnom izbora u Fudbalskom savezu Srbije, da nacija olako otpiše sve ono što je doneo srpskom fudbalu od marta prošle godine. A i golim okom vidljivo – nije to malo… Nije valjda ni usud srpskog tima da se sa Mondijala, po tradiciji, vraća izranjavan, umoran, serijom ratova u najavi…

Zato Piksijeva retorika uoči nadolazećeg susreta sa Kamerunom možda glasnije zveči od bilo koje najave. Očeličeni optimizam, vera u 26 momaka i njihovu simbiozu posvećenom timu. Kamerun i Švajcarska – 200 minuta istine nezaboravne generacije srpskog fudbala. Nadamo se, ne i konačne selektorske priče Dragana Stojkovića Piksija.

Stadion Al Žanub, početak u 11 časova. Srbija i Kamerun u drugom kolu Mondijala 2022.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare