Pomenuo Šukura u prenosu, na poluvremenu dobio otkaz

FIFA World Cup 2. dec 202213:32 6 komentara
Valerio Pennicino, Getty Images Sport

Komentator turske državne televizije Alper Bakircigil dobio je otkaz zato što je tokom prenosa utakmice trećeg kola Svetskog prvenstva između Kanade i Maroka pomenuo Hakana Šukura, nekada jednog od najvoljenijih fudbalera ove zemlje, sada prognanika i onoga "čije se ime ne pominje".

Iznoseći statističke podatke o najbrže postignutim golovima na Mundijalu, Bakircigl je istakao da je bivši reprezentativac Turske Hakan Šukur i dalje rekorder jer je protiv Južne Koreje, na Mundijalu 2002. godine gol postigao nakon samo 11 sekundi.

„Tokom meča Kanade i Maroka izneo sam kao statistički podatak činjenicu da je najbrži gol na Mundijalima postigao Hakan Šukur. Na poluvremenu sam bio prinuđen da komentarisanje utakmice prepustim mom kolegi Kunetu Kiranu.

FETO (skraćenica koja se koristi za pogrdno označavanje Vlade Turske, prim.aut.) je teroristička organizacija. Ne dozvoljavamo nikome da preispituje naš patriotizam.

Otpušten sam sa Turske državne televizije za koju sam sa ponosom radio dugi niz godina nakon utakmice koju sam komentarisao danas.

Razdvojenost uključuje ljubav. Nadam se da ćemo se videti ponovo. Doviđenja.“, poručio je Bakircigli na Tviteru.

Hakan Šukur je nekada bio najvoljeniji sin Turske za koju je odigrao 112 utakmica i postigao 51 gol.

Sve se okrenulo kada je javno počeo da iskazuje neslaganje sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom zbog čega je na kraju napustio zemlju.

Po Erdoganovoj naredbi, Šukra je Fudbalski savez Turske izbrisao iz svih arhiva, a on sam je Šukura optužio za terorizam, a Turska od Sjedinjenih Američkih Država gde Šukur živi i vlasnik je pekare, zahteva njegovo izručenje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare