SK analiza: Duci zaslužio ovacije, Piksijev plan bez mane

FIFA World Cup 12. okt 202123:15 > 23:27 8 komentara
Dušan Vlahović
REUTERS/Marko Djurica

„Orlovi“ visoko lete... U brišućem letu, nadvisili su Azerbejdžan (3:1) i pobedom, izvojevanom skoro sa pola snage, zakazali utakmicu odluke sa Portugalom, 14. novembra.

Efektno i raspucano, pogotovo u drugom poluvremenu, ekipa Dragana Stojkovića Piksija razgalila je srca oko 9.000 ljubitelja fudbala na stadionu „Rajko Mitić“. U proverenoj formaciji 3-4-1-2, srpski tim upisao je unapred planirana tri boda.

A, ti zadaci, uvek sa sobom nose veliku dozu rizika.

Predrag Rajković 5

Greška iz drugog minuta sudijske nadoknade izgubljenog vremena u prvom delu igre opredelila je konačnu ocenu standardnom čuvaru mreže „orlova“. Kiks, posle bespotrebnih driblinga u kaznenom prostoru, više je plod dekocentracije, uslovljene skromnim obimom posla, nego slabog dana Predraga Rajkovića. Sličnu grešku, verovatno, neće više ponoviti u karijeri, jer je odmah po izgubljenoj lopti Rajković shvatio šta je učinio. Na sreću, Srbija posle toga nije dospela u ozbiljniji problem. U nastavku, golman „orlova“ nije imao posla.

REUTERS/Marko Djurica

Miloš Veljković 6,5

Korektan posao defanzivca „orlova“. Držao je desnu stranu štoperske linije, uspevao na najbolji način da odgovori na visoke lopte gostiju i predupredi opasnost ispred gola Predraga Rajkovića. Siguran, pogotovo, u drugom poluvremenu. Ni činjenica da je vratio loptu golmanu, posle čijeg kiksa su gosti izjednačili, nije uticala na Veljkovićevu stabilnost. Nije mu zameriti ni zbog tog poteza.

Povezano

Matija Nastasić 7

Beskrekorna partija Matije Nastasića. Imao je kontrolu tokom čitavog meča, skoro bez greške delovao, pogotovo posle neugodnih napada Azera. Jesenji ciklus možda je i period velikog povratka Nastasića u najbolji državni tim. Očigledno, Piksi maksimalno veruje defanzivcu u Fiorentine, čiji iskorak napred je evidentan.

Stefan Mitrović 6,5

Sa kapitenskom trakom na ruci, pružio je partiju na nivou tima. Pokrivao je prostor na levoj strani i sa uspehom iznosio bitke sa napadačima Azerbejdžana. Kako je utakmica odmicala, tako je i Stefanova partija bila sigurnija. U drugom poluvremenu, zajedno sa Veljkovićem i Nastasićem, nije ni imao mnogo posla, ali je evidentna bila linija stabilnosti u njegovoj igri.

Darko Lazović (do 88) 7

Pouzdan, vredan, timu predan od početka utakmice, Lazović se i konkretnim potezima svrstao u zapaženog šfrafa Piksijevog tima. Učestvovao je direktno kod drugog gola Dušana Vlahovića, odličnim udarcem primorao golmana gostiju da spašava što može. Beskrekoran u defanzivnim zadacima, često opasan i po odbranu Azera, zaslužio je pohvale. Lakoća igranja, ne samo po desnoj strani, već i ispred kaznenog prostora, odlična tranzicija i konkretan učinak, promovisali su Darka Lazovića u jednog od boljih u taboru „orlova“.

Marko Grujić 6 (do 66)

Poverenje selektora da se na terenu nađe od prvog minuta pokušao je maksimalno da iskoristi. Nije Grujić, evidentno, imao veče, iako je nekoliko puta, pravovremenim pozicionim kretanjima naterao Azere na iznuđena rešenja. Odradio je korektno zadatak na sredini terena, bez previše pojavljivanja u ofanzivi, što verovatno selektor nije ni očekivao od njega. Evidentno, izostanak iz ekipe uticao je i na partiju sa previše opreza.

Saša Lukić 6,5

Sigurna partija veziste „orlova“, bez velikih amplituda. Konstantno, od prvog do poslednjeg minuta, nosio se sa protivničkim fudbalerima na sredini terena. Defanzivne zadatke uspešno je odradio, uspeo da preseče nekoliko potencijalnih opasnih napada gostiju. U ofanzivnom delu skoro neprimetan.

Filip Kostić 7 (do 75)

Standardno dobra partija jednog od ključnih reprezentativaca u mondijalskim kvalifikacija. Mnogo opasnije Kostić je delovao u prvom poluvremenu – maksimalno koristio brisan prostor na levom krilu i često dospevao u šansu da asistira, ili na drugi način zapreti poslednjoj liniji gostujuće ekipe. Evidentan pad posle odmora, uz činjenicu da ni prekid nije bio Filipovo očekivano oružje, uticali su da selektor u 75. minutu posegne za oprobanom izmenom i na teren ubaci Nemanju Radonjića. Kostić, definitivno, izrasta u čoveka od poverenja Dragana Stojkovića Piksija.

Sergej Milinković Savić 7

Timski duh u reprezentaciji Srbije, definitivno, jača Sergej Milinković Savić. Možda se od njega očekivalo i konkretnije – da bude asistent, ili strelac – ali odličnim kretanjima, pravovremenim reakcijama u ofanzivnim zadacima zaslužio je plus. Sergej iza napadača, ili u centralnom delu terena, to već nije ni bitno. Pogodio je i prečku, mogao i da bude konkretniji, ali celokupnom partijom ostavio je više nego dobar utisak.

Luka Jović 6 (do 65)

Trudio se Luka, pretrčao kilometre, borio se kao lav… Nije baš išlo sve kako je zamislio. U ofanzivi, skoro bez učinka, iako je „radio“ svih 65 minuta u igri i direktno pomogao superraspoloženom Dušanu Vlahoviću da se istakne. Očigledan je nedostatak utakmica u Jovićevim nogama i otuda razumevanje za skroman učinak. Ponašanjem na terenu i evidentnom željom da doprinese ekipu, bez obzira što je na momente i lutao, zaslužio je plus pored prezimena. Može Luka mnogo više…

Dušan Vlahović (do 88) 8

Junak, ubedljivo najbolji na terenu. Ovacije po izlasku sa terena učinili su Dušana Vlahovića jednim od najponosnijih srpskih reprezentativaca u smiraj kvalifikacionog ciklusa. Zaslužio je sve, bez pogovora! Ne samo zbog dva gola, već i bezbroj prilika, atraktivnih poteza, asistencija. I podjednako bitno – pogađao je kad je bilo najpotrebnije. Jeste Vlahović, individualnim potezima, poneo teret pobede nad Azerima, međutim, činjenica da je imao i saradnike u čitavom timu. Nova zvezda reprezentacije Srbije ugledala je svetlost dana!

Aleksandar Mitrović 6 (od 65)

Imao je priliku da se istakne, ali nije iskoristio stopostotnu šansu u finišu. Osetio je teren, u trenucima kad je sve bilo i rešeno, evidentno da je pomalo i štedeo snagu, ma šta to u njegovom opisu posla i temperamenta značilo, prevashodno zbog potencijalnog žutog kartona. Od Mitrovića se nisu ni očekivali golovi, reflektori su bili usmereni ka junaku večeri, Dušanu Vlahoviću.

Dušan Tadić 7 (od 66)

Iskoristio je priliku da se sa 11 metara upiše u listu strelaca. Precizno, kako samo Duća ume. Istovremeno, sačuvao se i kartona – maksimalno ispunio cilj pred utakmicu odluke. Zbog gola i pojave na terenu – „sedmica“.

Nemanja Radonjić – (od 75)

Nije imao zapaženiju ulogu, kao u ranijim susretima, zbog čega je ostao neocenjen. Selektor, očigledno, veruje Nemanji Radonjiću, bez obzira na sporadična zastajkivanja u pojedinim utakmicama. Protiv Azerbejdžana nije imao mnogo dodira sa loptom.

Filip Mladenović – (od 88)

Na terenu svega sedam minuta, nedovoljno za ocenu.

Nemanja Maksimović –  (od 88)

Na terenu svega sedam minuta, nedovoljno za ocenu.

Dragan Stojković 7

Svršenom poslu – mane nema! Plan je ispunjen – Srbija sa maksimalnim učinkom u oktobarskom ciklusu ide na noge Portugalu, u borbu za prvo mesto i plasman na Mondijal 2022. U duelu sa Azerima, bez obzira što nije briljirao, Piskijev tim pokazao je DNK tima spremnog da igra na gol više i pobeđuje. Pobeda i tri boda su najbitniji, selektor je usput odlično rasporedio snage i vodi neokrnjen tim na novembarsku utakmicu odluke. Zbog toga – ocena više.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare