Urugvajci se izvinili zbog provokacija na račun Šapeka

Fudbal ostalo 2. feb 201813:44 > 14:00
Pedro Vilela/Getty Images

Urugvajski Nasional se zvanično izvinio zbog ponašanja dela svojih navijača, koji su na meču kvalifikacija za Kopa Libertadores provocirali fudbalere i pristalice brazilskog Šapekoensea, aludirajući na avionsku tragediju u kojoj je poginuo gotovo čitav tim ovog kluba.

Šapekoense je izgubio prvi meč drugog kruga kvalifikacija za Kopa Libertadores od urugvajskog Nasionala iz Montevidea rezultatom 1:0, ali je utakmicu obeležio i više nego neprimeren gest gostujućih navijača koji su vređali domaćina provocirajući ga sećanjem na avionsku tragediju od pre dve godine. 

Tada je avion, koji je prevozio tim Šapekoensea na utakmicu protiv Atletko Nasionala u finalu Kopa Sudamerikana, pao nedaleko od Medeljina, a tom prilikom je nastradala 71 osoba, od toga 19 fudbalera brazilskog kluba, dok su trojica preživela.  

Nasional je odmah osudio ponašanje svojih navijača nazvavši ga „bolesnim“, koje je klubu donelo „veliku sramotu“. 

Urugvajci su najavili i da će pomoći istragu konfederacije KONMEBOL kako bi se odgovorni kaznili, te da bi sprečio svaki iracionalan scenario u budućnosti. 

„Molimo vas da primite naše najveće i najdublje izvinjenje. U ime Nasionala mi izražavamo najveće simpatije i osećamo neverovatan sram“, stoji u saopštenju urugvajskog kluba.