Bez suđenja u poreskoj aferi pred Mundijal 2006.

Fudbal ostalo 15. okt 201816:28 > 16:31
Thomas Lohnes/Bongarts/Getty Images

Bivšim čelnicima Fudbalskog saveza Nemačke neće biti suđeno zbog sumnje da su utajili porez pre Svetskog prvenstva u fudbalu 2006. godine u Nemačkoj, objavio je regionalni sud u Frankfurtu.

Teo Cvancinger, Volfgang Nirsbah i Horst Šmid optuženi su u junu, kada su podneli netačan izveštaj o porezu FS Nemačke, ali je regionalni sud objavio da nema dovoljno dokaza da pokrene suđenje. Tužilaštvo sada ima nedelju dana za žalbu na ovu odluku, koju je pozdravilo sadašnje rukovodstvo Saveza.

Vidimo da je naše pravno mišljenje uvaženo od strane Regionalnog suda u Frankfurtu”, rekao je Rajnhard Grindel, aktuelni predsednik FS Nemačke i dodao, „U tom slučaju 6,7 miliona evra je bio novac vezan za poslovanje sa FIFA. Nadamo se da ćemo postići pravnu saglasnost u procesu oporezivanja”.

Učesnici „afere” od početka su negirali bilo kakvo kršenje zakona, iako ih je frankfurtski tužilac optužio za utaju poreza u vezi sa Svetskim prvenstvom 2006. godine, pošto su, po njegovim navodima izbegli plaćanje od čak 13,7 miliona evra.

U aprilu 2005. godine lažno je predstavljena uplata za svečano otvaranje Svetskog prvenstva u iznosu od 6,7 miliona evra, koja su iskorišćena u neke druge svrhe i ne bi trebalo da budu oslobođeni poreza”, izjavilo je tužilaštvo.

Sporna uplata pokrenula je nekoliko istraga i dovela do ostavke Nirsbaha, zbog navoda da je ona bila iskorišćena za kupovina glasova u korist Nemačke, pri dobijanju organizacije SP 2006. godine. Istraživanje koje je pokrenula Nemačka fudbalska federacije 2016. godine dovelo je do zaključka da je kompletan kredit išao preko Roberta Luis-Drajfusa, bivšeg prvog čoveka adidasa. Porezna kancelarija je prošle godine naložila Federaciji da plati 19.2 miliona evra, na ime naknada u vezi sa tim plaćanjem.