Kolina: VAR ne sme da bude lažna ideja solidarnosti

Fudbal ostalo 11. jul 202011:55 > 12:00
REUTERS/Tatyana Makeyeva

Prvi čovek Sudijske komisije Svetske fudbalske federacije Pjerluiđi Kolina rekao je da VAR sistem ne sme da pokaže “lažnu ideju solidarnosti” time što se čini da štiti sudije koji prave greške na terenu.

Pre nekoliko dana objavljeno je da će vladajuće telo svetskog fudbala preuzeti sve aktivnosti povezane sa funkcionisanjem tog sistema, pa lige neće moći da prilagođavaju njegovu primenu.

Povezano

Kolina je govoreći na Svetskom fudbalskom samitu takođe istakao da je izuzetno važno da sudije na terenu tokom utakmice koriste monitore pored terena da bi razmotrili pojedine odluke.

Još jedna stvar koja mora da se uzme u obzir je neki vid pogrešne ideje solidarnosti. Ako ste u timu, uvek se trudite da zaštitite svoje saigrače. Ako je vaš saigrač napravio grešku pokušavate da uradite sve što možete da biste rekli: ‘Ne, ne, ne, on je bio u pravu’. Rekao bih da je to kao prijateljstvo. Sudije moraju da razumeju da solidarnost i prijateljstvo koje žele da prikažu mora da bude da kažu svom kolegi da bude pažljiv, pošto je možda napravio grešku. Bolje je što imate još jednu priliku da pogledate incident na monitoru, da ste procenili da li ste pogrešili i tako na kraju izbegnete grešku”, naglasio je Kolina.

Legendarni sudija je istakao da pogrešne odluke na važnim utakmicama mogu da okončaju karijeru sudija.

VAR je veoma važna bezbednosna mreža”, istakao je Kolina.

Poslednjih nedjelja je bilo mnogo kontroverzi u vezi sa VAR sistemom, a pre nekoliko dana je menadžer Totenhema Žoze Murinja rekao da bi arbitri morali da budu u obavezi da objasne svoje odluke. Portugalski stručnjak je bio ogorčen zbog toga što nije dodeljen čist penal nad Harijem Kejnom u duelu sa Bornmutom, iako su sve pregledale i sudije u VAR sobe. Iste večeri je sudija na utakmici između Mančester Junajteda i Aston Vile pokazao na belu tačku, iako se čini da je Bruno zgazio na nogu Ezrija Konse, a ne da ga je on faulirao.