Alves nije prva brazilska legenda osuđena za silovanje

Fudbal ostalo 22. feb 202411:23 0 komentara
Robinjo
Photo by Ross Dettman/Getty Images

Dani Alves osuđen je na četiri i po godine zbog silovanja, ali to nije jedini slučaj da slavni brazilski fudbaler bude osuđen zbog seksualnog prestupa.

Nekada je važio za čudo od deteta, sa 21 godinom prešao je iz Santosa u Real Madrid, a potom je igrao i za Mančester siti i Milan, posle čega mu je karijera krenula silaznom putanjom – u pitanju je Robinjo.

Pročitajte i:

Incident za koji je Robinjo osuđen dogodio se 22. januara 2013. u Milanu. Skoro pet godina kasnije, 23. decembra 2017, Brazilac i još pet osoba proglašeni su krivim za grupno silovanje 22-godišnje Albanke.

Ustanovljeno je i da je Robinjo pokušao da obmane policiju lažnom verzijom događa, a neke od njegovih poruka koje su uhvaćene glasile su:

– Smejem se jer me baš briga, žena je bila potpuno pijana, nije imala pojma šta se dogodilo.

– U drugom četu, Robinjov prijatelj šalje mu poruku da je „video kada je stavio penis u njena usta“, na šta Robinjo odgovara: „To ne znači imati seks“.

Saga Mendi

Benžamen Mendi Manchester City's Benjamin Mendy
Peter Powell/Pool via REUTERS

Proteklih godina, aktuelna je bila saga o optužbama za silovanje protiv Benžamena Mendija, nekadašnjeg fudbalera Mančester sitija – rekao je da je spavao sa 10.000 žena, a na kraju je oslobođen svih optužbi za nekoliko silovanja.

Međutim, Robinjo nije u zatvoru! Kako to? Po italijanskom zakonu, kazna se izvršava tek po završetku žalbenog postupka. U vreme izricanja kazne, Robinjo je bio u Brazilu, a po tamošnjem zakonu, građanin te zemlje ne može biti izručen u stranu zemlju.

U međuvremenu je slučaj prošao sve instance, 2022. godine i na Vrhovnom sudu u Italiji je potvrđena presuda, a Ministarstvo pravosuđa za Robinjom je raspisalo međunarodnu poternicu. U oktobru 2022. godine, Italija je formalno zahtevala izručenje Robinja i njegovog prijatelja Rikarda Falka, ali su brazilske vlasti to odbile.

U februaru prošle godine, vlada Italije zatražila je od Brazila da njih dvojica kaznu odsluže u svojoj zemlji, što je postalo moguće po novom zakonu. Vrhovni sud Brazila to je prihvatio, oduzeo Robinju pasoš, a proces je trenutno u toku.

U oktobru prošle godine Robinjo je rekao da jedino žali što je prevario svoju ženu, ali da nikoga nije silovao.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!