Blater kritikovao Infantina zbog promene formata Mundijala

Guliver

Ono što se u ovom trenutku dešava, prekomerna je komercijalizacija fudbala, izjavio je bivši predsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Sep Blater, koji je kritikovao organizaciju Svetskog prvenstva sa 48 reprezentacija, prenosi AP.

Blater je u intervjuu nemačkom nedeljniku „Cajt“ kritikovao planove aktuelnog prvog čoveka FIFA Đanija Infantina o promeni formata na narednom Mundijalu i Svetskom klupskom prvenstvu.

„Postoje pokušaji da se iscedi iz limuna sve više i više, na primer SP sa 48 reprezentacija ili sada Svetsko klupsko prvenstvo koje se mora posmatrati kao direktna konkurencija Ligi šampiona“, rekao je Blater.     

“FIFA ovde zadire u nešto što je se zapravo ne tiče, a to je klupski fudbal”, dodao je Blater.    

Mundijal 2026. godine biće održan u SAD, Meksiku i Kanadi, a na njemu će po prvi put učestvovati 48 reprezentacija.     

AP podseća da će se na ovaj način ispuniti Infantinovo predizborno obećanje o većem i inkluzivnijem SP na kome će učestvovati i druge ekipe koje nisu iz Evrope i Južne Amerike. Na nedavnom SP u Kataru učestvovale su 32 reprezentacije.   

Infantino je prošle nedelje najavio promenu formata Svetskog klupskog prvenstva od 2025. godine na kome bi trebalo da učestvuje 32 kluba.  

Blater se u junu 2015. godine povukao sa funkcije zbog skandala u vezi sa korupcijom u FIFA-i. On je istakao da „nema nikakvu vezu sa Infantinom“.  

  „Infantino komunicira sa mnom samo preko advokata“, rekao je Blater.