Imaju plan: Mesija bi u MLS plaćalo svih 29 klubova

Fudbal ostalo 27. mar 202316:11 4 komentara
Mesi Lionel Messi of Argentina makes his way to collect the winners medal during the FIFA World Cup Qatar 2022 Final match between Argentina and France at Lusail Stadium on December 18, 2022 in Lusail City, Qatar. Argentina v France: Final - FIFA World Cup Qatar 2022
(Photo by Alex Pantling/Getty Images)

Kako bi doveli Lionela Mesija u MLS, što je u skladu sa finansijskim pravilima ove lige i u odnosu na Mesijevu platu za jedan klub neizvodljivo, svi klubovi lige smislili su plan.

A plan je sledeći:

Svih 29 klubova koliko ih u MLS ima plaćali bi deo njegove plate.

A Mesi bi sam izabrao klub u kome bi igrao.

Koliko god zvuči neverovatna ideja da 29 klubova zajedno plaća igrača jednog tima, logika kojom se klubovi iz MLS vode ima smisla i svi na kraju imaju svoju računicu.

Klubovi veruju da bi dolazak Mesija u MLS bio značajan kako za samu ligu tako i za sve njih jer bi zarada od komercijalnih prava značajno bila povećana što bi svima išlo u prilog.

Mesi u Pari Sen Žermenu, sa kojim mu ugovor ističe na kraju sezone, zarađuje oko 900.000 funti (neoporezovano) nedeljno. Prosečna godišnja plata igrača u MLS ligi je 386.668 dolara, a prosečna plaćanja klubova za ceo tim na godišnjem nivou iznose 8.170.454 dolara. U proseku, najveću godišnju platu ove sezone u MLS imaju igrači Tornota (928.477 dolara) dok najmanje plaća Nešvil (187.300 dolara godišnje).

Klubovi su do ovog predloga došli na sastanku u februaru i nadaju se da bi na ovaj način zapravo svi zaradili jer bi mogli da podinu cenu TV prava. Trenutno, MLS ima globalni ugovor sa Apple+TV vredan 2.5 milijardi dolara za deset godina i dodatni ugovor za teritoriju SAD sa Foks sportom.

Ipak, ova ideja sa sobom nosi i niz pitanja, a glavno je svakako integritet samog takmičenja u kome cela liga plaća jednog igrača koji ne može da igra u 29 tiomova već samo u jednom. I FIFA bi svakako imala šta da kaže na ovo.

Komentari (4)

Vidi sve komentare