Raspisana poternica za čovekom koji je doveo SP u Katar

Fudbal ostalo 27. sep 202310:43 0 komentara
Robert Cianflone/Getty Images

Francuske vlasti i dalje se aktivno bave dodelom organizacije Svetskog prvenstva u fudbalu Kataru. Deset meseci nakon što je Mundijal u Kataru završen francusko tužilaštvo izdalo je međunarodnu poternicu i nalog za hapšeenje na ime nekadašnjeg potredsednika FIFA, nekada prvog čoveka Fudbalske konfederacije Azije Mohameda bin Hamana zbog sumnje u koruptivne radnje kojima je delom izdejstvovao dodelu organizacije Mundijala Kataru.

Francuske vlasti smatraju da je Bin Haman glavni čovek zaslužan za to što je organizacija Mundijala 2022 davne 2010. godine dodeljena Kataru.

Bin Haman se nije pojavio na nekoliko zakazanih saslušanja, a njegovo mesto boravka trenutno nije poznato vlastima.

Kako je preneo L’Ekip, nekadašnji kandidat za predsednika FIFA optužen je za „privatne akte korupcije koji su bili učinjeni u cilju dodele Mundijala 2022. godine Kataru“.

Bin Haman je još 2012. godine doživotno suspendovan iz svih aktivnosti povezanih sa fudbalom nakon pto je optužen da je kupovao glasove za svoju kandidaturu za predsednika FIFA.

Za slučaj je zadužena najviša sudska instanca Francuske i Državno tužilaštvo za finansije koji imaju saznanja da je Bin Haman „pokušao da neutrališe glasove protiv Katara tako što je 2. decembra 2010. godine finansijski pomogao predsedniku Fudbalskog saveza Okeanije Rejnaldu Temariju“ u njegovim pravnim pitanjima, tako što je platio njegove sudske troškove (oko 300. evra) i putovanja do Kuala Lumpura na privatne sastanke.

Bin Haman je uz to, ubedio Temarija da se žali na suspenziju koju mu je mesec dana pre glasanja izrekla FIFA, a FS Okeanije je trebalo da izabere zamenu za glasnje. Kako je Temari uložio žalbu, automatski je FS Okeanije ostao bez prava glasa u odlučivanju u kandidaturi za Mundijal 2022.

Katar je sa 14 glasova za i osam protiv u izboru za domaćina Mudnijala 2022. pobedio Sjedinjene Američke Države.

Bonus video