Rogan u Uzbekistanu: Operacija „Dinamo“ trajala dva meseca

Fudbal ostalo 28. dec 202110:20 0 komentara
Katanec i Rogan
Privatna arhiva

Srpska pamet ponovo u Uzbekistanu. Tek promovisan superligaš Dinamo predvodiće Predrag Rogan, afirmisan stručnjak, spreman da klubu iz Samarkanda obezbedi mirnu 2022. i otvori nove vidike trenerima s naših prostora.

Celokupna „operacija” neobično dugo je trajala. Posle nepuna dva meseca, elektronskim potpisom, Predrag Rogan i Dinamo overili su jednogodišnju „ljubav”.

„Zatražio sam malo vremena, da razmislim. Prethodno, radio sam u zemljama drugačijih kultura – Kuvajtu i Mađarskoj. Uzbekistanci su s moje strane zaslužili respekt, pozvali me na dve nedelje u goste i ostavili prostor da se izjasnim. Nije to mala stvar. Vidni napori da postanem deo Dinama, želja, poštovanje i korektnost, utabali su stazu mojoj konačnoj odluci”, retrospektivno se Predrag Rogan osvrnuo na novembarsko-decembarske aktivnosti.

Povezano

#related-news_1

Zajedno sa šefom, početkom januara put Uzbekistana krenuće i Ivan Jević, doskorašnji trener crnogorskog drugoligaša OFK Titograda.

„Dugo smo u kontaktu, približnog životnog doba, sličnih fudbalskih razmišljanja. Reagovao je Jević na prvu loptu, izražio želju da bude deo stručnog štaba i tokom dvomesečne komunukacije uspostavili smo odličan odnos. Sa pozamašnim iskustvom, u Brodarcu i seniorskom fudbalu, spreman je da učini i mene boljim. Povrh svega, igrao je dve godine u Rusiji, usavršio jezik i ostavio utisak meni potrebnog saradnika.”

Kompletnu priču zaokružio je Bojan Miladinović, doskorašnji sportski direktor Napretka, bivši štoper Crvene zvezde i kapiten uzbekistanskog velikana Pahtakora.

„Sarađivali smo u Kruševcu. Činjenica da je poziv iz Uzbekistana usmerio ka meni, najbolje definiše kvalitet našeg profesionalnog odnosa i Bojanova razmišljanja… Imao sam priliku da, na licu mesta, osetim koliko poštovanje uživa kruševački Kapka u Uzbekistanu. Ostao sam u čudu, dolazak navijača u hotel, slikanje na utakmicama, pozdravi na svakom koraku… Veličanstveno. Jeste bio kapiten najvećeg, Pahtakora, ali posle toliko godina nisam imao predstavu Miladinovićeve veličine.”

Rogan, Miladinović, prof. Radmanović i Katanec
Privatna arhiva

Dvonedeljna uzbekistanska izvidnica napunila je Roganov notes dragocenim informacijama.

„Uživao sam u vrhunskoj organizaciji i dočeku. Upoznao ljude, stadion, trening centar Dinama. Uz prepoznatljivo „spakojno”, bez tenzije, skoro nezamislivo za nas. Ljudi iz kluba hoće mnogo više od borbe za puki opstanak. I to je logično. Mnoge stvari zavise od selekcije, naš zadatak ostaje maksimalna posvećenost ambicijama, u skladu sa imenom i težinom Dinama.”

Na timskom planu, Roganov stručni štab očekuje izazovniji posao.

„Angažovanje u tek promovisanom superligašu podrazumeva širu lepezu poslova. Iako ćemo na treninge s prvim danima januara, a šampionat startuje u martu, ekspeditivnost se podrazumeva. Mudrost i strpljivost moraju da prate selekciju, pripreme ostaju u domenu stručnog štaba. Normativi dozvoljavaju angažmane desetorice domaćih fudbalera, četvorice stranca i jednog Azijata. Ima ograničenja, ali i mogućnosti da 15 novajlija promene, iz korena, sliku tima.”

Dinamo Samarkand
Privatna arhiva

Sakupio je Rogan prethodno informacije o budućem domaćinu, „komšiluku”, ljudima iz najbližeg okruženja. Imao priliku da razmeni misli i sa Srećkom Katanecom, selektorom Uzbekistana.

„Grad Samarkand ima istorijsku vrednost, pod zaštitom UNESKO. O Dinamu sam i ranije imao informacije, kao prvoligašu iz SSSR ere, sa odličnim uslovima, sportskim centrom u izgradnji, domaćinu prethodne finalne utakmice uzbekistanskog kupa. Svidela mu se se priča, ne krijem…”

Napokon, priča o uzbekistanskom fudbalu, zaokružena na licu mesta, garantuje profesionalan uspon i korak napred u trenerskoj karijeri Predraga Rogana.

„Zavidan nivo kvaliteta potvrdili su mi i fudbalerima iz Srbije, angažovani na uzbekistanskom tlu. Kaluđerovićev i Stanojevićev Nasaf igrao je finale Azijskog kupa, pandana Lige Evrope, Pahkator je redovan učesnik Lige šampiona Azije. Cenjen i uvažavan na tamošnjem tlu, napadač Dragan Ćeran izgradio je status božanstva. Čermelj iz Songijane izabran je u tim prvenstva, Đokić nosi dres Almalika, Lukić igra u Kokandu, Babić je prvotimac Turona… I svi imaju zapažen status. Radujem se odlasku u veliku zemlju, među prijatelje i ljude otvorenog srca”, konstatovao je Predrag Rogan u razgovoru za Sport klub.

Rogan, ipak, ostaje u Srbiji

Porodica Rogan imaće i na proleće emisara u superligaškom društvu. Junior Viktor konkurisaće za najbolji tim Čukaričkog. Tata Peđa nema dilemu:

“U dobrom je klubu, okružen kvalitetnim ljudima iz rukovodstva, sportskog sektora, stručnog štaba, saigračima… Od iskusnijih, u svlačionici, može mnogo da nauči. Velika staza je pred Viktorom, najbitnije da se nalazi na dobrom putu, vredno radi i svaku priliku maksimalno iskoristi. Ponosni smo roditelji!”